Cine sunt câștigătorii proiectului „Lumea prin Culoare și Sunet”

Fundația Orange anunță câștigătorii ediției 2019 ai programului de finanțare „Lumea prin Culoare și Sunet”, dedicat proiectelor de integrare socială a persoanelor cu dizabilități de vedere și/sau de auz.

Valoarea sponsorizării Fundaţiei Orange este de 1.126.234 lei, iar împreună cu contribuţia proprie a ONG-urilor câştigătoare, valoarea totală a proiectelor se ridică la 1.268.872 lei.

Proiectele câștigătoare se adresează copiilor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz din România care se confruntă cu dificultăţi în accesarea resurselor educaţionale şi a informaţiilor accesibilizate, dar şi familiilor şi profesorilor care le oferă suport zi de zi, pentru o integrare mai facilă.

„Accesul la o educaţie incluzivă şi de calitate este esenţial pentru viitorul acestor copii şi înseamnă o şansă în plus la independenţă. Noile proiecte propun soluţii digitale inovatoare ce ajută elevii cu astfel de dizabilităţi să nu „rămână în urmă” cu informaţiile de la clasă şi să aibă rezultate mai bune, în special la examinări care, în multe cazuri, sunt aceleaşi ca pentru elevii fără deficienţe” a spus Dana Deac, Preşedintele Consiliului Director al Fundaţiei Orange.

Astfel, ONG-urile câştigătoare vor primi fonduri pentru a realiza: prima imprimantă tip „do-it-yourself” care face imagini în relief ce pot fi înţelese de nevăzători, un pachet de soft-uri educaționale pentru elevii cu surdocecitate, un manual digital de limba semnelor române, poveşti accesibilizate pentru elevii cu deficienţe de auz şi lecţii digitale accesibilizate pentru elevii cu deficiențe de vedere despre păsările din România.

Soluţiile digitale integrate în procesul educaţional al copiilor cu astfel de dizabilități sunt o metodă eficientă pentru a le oferi acestora şanse egale, atât prin acoperirea naţională, cât şi prin eficienţa resurselor: ele vor putea fi folosite în orice şcoală pentru elevi cu dizabilităţi de vedere şi/sau de auz din ţară sau acasă, împreună cu părinţii. În total, peste 15700 de persoane vor beneficia de aceste proiecte.

Câştigătorii celei de-a şaptea ediţii a concursului sunt: Asociaţia pentru Dezvoltare Urbană – „Tactile Printer One” şi Fundația Sense Internațional România – „e-Sense”, Asociaţia Naţională a Interpreţilor Autorizaţi în Limbaj Mimico-Gestual – „Manual de limba semnelor române” şi Asociaţia pentru educaţie digitală Bigger Picture – „Poveşti în limbajul semnelor”, Asociaţia Clubul Sportiv Tandem Arena – „Ciripituri în natură”.

Proiectele au fost alese în urma unui proces de pre-evaluare de către un forum consultativ format din experţi în domeniu şi beneficiari cu dizabilităţi de vedere şi de auz şi o evaluare finală a Consiliului Director al Fundaţiei Orange. De la crearea fondului „Lumea prin Culoare şi Sunet” în 2012, valoarea totală a finanţărilor de proiecte pentru integrarea persoanelor cu dizabilităţi de vedere şi/sau auz din România a Fundaţiei Orange se ridică la 2 milioane euro.

„Aşa cum este şi cazul modelelor de bună practică si al proiectelor în premieră dezvoltate în ediţiile precedente ale concursului „Lumea prin Culoare si Sunet”, soluţiile digitale ce urmează să fie realizate vor putea fi scalate şi implementate la nivel naţional şi chiar internaţional. Fundaţia Orange continuă astfel să fie un susţinător al inovaţiei şi inclusivităţii persoanelor cu dizabilităţi prin intermediul noilor tehnologii”, a adăugat Dana Deac, Preşedinte al Consiliului Director al Fundaţiei Orange.

Fundaţia Orange este o organizaţie non-profit care se implică în viaţa comunităţii prin realizarea de proiecte de filantropie menite să aducă schimbări pozitive în viaţa persoanelor dezavantajate.

În cei peste 6 ani de activitate, Fundaţia Orange a investit peste 6.5 milioane de euro in proiecte de educaţie digitală pentru persoane defavorizate şi în proiecte de sănătate, educaţie, cultură în beneficiul persoanelor cu deficienţe de vedere şi/sau de auz, în scopul integrării lor sociale. Pentru detalii, vizitaţi www.fundatiaorange.ro.

Unii au citit și asta: