in

Clarificări ale Poliției Române privind procedurile de testare anti-drog

### Clarificări privind procedurile aplicate de Poliția Română în cazurile de testare pozitivă cu aparatul Drager5000

În contextul dezbaterilor recente din spațiul public cu privire la întocmirea unor dosare penale în urma testărilor pozitive cu aparatul Drager5000, Centrul de Informare și Relații Publice din cadrul Poliției Române aduce clarificări importante.

Anterior intrării în vigoare a noilor prevederi privind siguranța rutieră, Ministerul Afacerilor Interne a colaborat cu Parchetul General pentru a stabili o aplicare unitară a Ordinului Comun al M.A.I. și P.Î.C.C.J. nr. 56/12/C/2014, corelat cu OUG 195/2002 și modificările ulterioare, inclusiv OUG 84 și OUG 97.

Conform articolului 4, alin. 2 din Ordinul Comun, înregistrarea actului de sesizare se face în termen de maximum 5 zile, cu excepția cazurilor urgente, unde termenul este de 12 ore. În acest interval, actul de sesizare rămâne la unitatea de poliție timp de 72 de ore, necesare pentru primirea rezultatelor probelor biologice de la medicina legală.

Dacă rezultatele sunt negative, acestea se anexează actului de sesizare, iar documentele sunt transmise unității de parchet competente, cu propunerea de închidere administrativă a procedurii. Aceasta nu reprezintă o clasare în sensul Codului de Procedură Penală, ci doar o închidere administrativă. În acest caz, persoana testată negativ nu este cercetată penal.

În schimb, dacă rezultatele sunt pozitive, acestea sunt anexate actului de sesizare și documentele sunt transmise parchetului, transformând actul într-un dosar penal, unde cercetările continuă conform Codului Penal și Codului de Procedură Penală.

Măsura reținerii permisului de conducere pentru 72 de ore este menită să elimine un potențial pericol rutier până la primirea rezultatelor de la medicina legală.

Conducerea Poliției Române a organizat ieri o videoconferință cu inspectorii șefi, șefii serviciilor rutiere și purtătorii de cuvânt, pentru a reitera aceste aspecte legislative și administrative, asigurând astfel o aplicare uniformă și transparentă a procedurilor.