in

Brand naţional cu dichis: “Cocoşul în pâine” vine de la Grădiştea, jud. Călăraşi

cocos in paine Gradistea
foto: Facebook / Alecsandru Boboc

Cocoşul din comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, va deveni celebru în toată România. Performanţa sa nu este dată de cântatul în zori, de pinteni ascuţiţi ori penajul strălucitor. Fostul preşedinte al Societăţii Române de Radiodifuziune, Dragoş Şeuleanu, coordonator al Fundaţiei pentru Democraţie, Cultură şi Libertate vrea să promoveze drept brand naţional „cocoşul de Rasa”şi mai cu seama ceea ce poate ieşi gustos din şeful orătăniilor: ciorbă de cocoş, tocăniţă de cocoş şi (ce n-a văzut Parisul) „cocoşul de Rasa” în pâine.

„Cocoşul în pâine” este obţinut din „cocoş de Rasa” ascuns în aluat de pâine bună, copt cu dichis şi servit cu pâinea caldă în care s-a gătat. O minunăţie. Isprava lansării brandului meşteşugit s-a petrecut în ograda lui Alecsandru Boboc, fostul primar al comunei Grădiştea.

Dacă o ciorbă ori o tocăniţă s-au mai văzut, cocoşul în pâine este o invenţie a gospodarilor din localitatea Rasa, comuna Grădiştea, judeţul Călăraşi, pe care Dragoş Şeuleanu a făcut-o cunoscută la nivel naţional.

„Fundaţia pentru Democraţie, Cultură şi Libertate militează de mai mulţi ani împreună cu partenerii săi din România şi Bulgaria pentru redescoperirea tradiţiilor noastre, pentru renaşterea valorilor comune. De astăzi ne vom ocupa, în mod sistematic, de redescoperirea bucătăriei tradiţionale din zona transfrontalieră româno – bulgară.

Astăzi lansăm trei meniuri tradiţionale pentru sudul României şi nordul Bulgariei care se bazează pe COCOŞUL de Rasa. Este cocoş din judeţul Călăraşi – România.” – a declarat Dragoş Şeuleanu pe www.fabricadebani.ro.