in

Cod galben: Judeţul Călăraşi se pregăteşte de zăpadă

cod glaben de ninsori la CalarasiÎncepând de astăzi de la ora 12 şi până poimâine, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţă cod galben de ninsori în mai multe judeţe ale ţării, printre care şi Călăraşi.

In intervalul mentionat va ninge in toate regiunile, urmand ca treptat sa se depuna strat de zapada in cea mai mare parte a teritoriului, iar vremea sa ia aspect de iarna.

In sudul si estul tarii, precum si la munte cantitatile de precipitatii vor depasi local 20…25 l/mp, iar vantul va prezenta intensificari sustinute viscolind si troienind zapada.

În Dobrogea si in sudul Munteniei, in prima parte a intervalului, precipitatiile vor fi mixte si se va produce polei.

Primul-ministru în exerciţiu Emil Boc a cerut prefecţilor şi reprezentanţilor Direcţiilor Regionale pentru Drumuri şi Poduri să fie pregătiţi pentru soluţionarea problemelor provocate de ninsori, astfel încât populaţia să nu resimtă efectele situaţiei meteorologice.

Premierul a avut ieri, la Palatul Victoria, o videoconferinţă cu prefecţii şi reprezentanţii Direcţiilor Regionale pentru Drumuri şi Poduri, în scopul pregătirii instituţiilor publice pentru gestionarea problemelor generate de situaţia meteorologică din următoarele zile.

“În aceste zile vă daţi primul examen în competenţă, în ceea ce priveşte gestionarea problemelor de iarnă. Unii dintre dumneavoastră aţi mai avut această experienţă, alţii veţi întra de mâine în focul încrucişat.(…) Vreau soluţii şi pragmatism, astfel încât efectul acestor ninsori să fie minim pentru populaţie. Nu vreau să aud scuze că zăpada ne-a prins nepregătiţi, altfel veţi răspunde cu funcţia pe care o aveţi”, a avertizat şeful Executivului.

Primul-ministru în exerciţiu a cerut prefecţilor ca în această după-amiază să ia legătura cu preşedinţii Consiliilor Judeţene şi cu primarii municipiilor şi judeţelor, pentru a analiza stadiul pregătirilor pentru iarnă, iar mâine Guvernul să fie informat în acest sens.

“Proba unei administraţii este performanţa. Capacitatea de a rezolva problemele oamenilor, validează administraţia”, a afirmat primul-ministru, subliniind faptul că reprezentanţii Guvernului în teritoriu trebuie să aibă telefonul deschis 24 din 24 de ore, pentru a comunica cu autorităţile de la Bucureşti.

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, a făcut apel la prefecţi şi subprefecţi să colaboreze cu directorii regionali de drumuri şi poduri şi să ţină legătura permanent cu reprezentanţii Poliţiei Rutiere. Ministrul Radu Berceanu a arătat că sunt pregătite să intervină pentru dezăpezire 675 de utilaje proprii ale Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, însă se poate apela şi la alte 1870 de utilaje de dezăpezire de la firme cu care această instituţie a încheiat contracte.

Nu-i de glumă: Trei şcoli şi o grădiniţă închise de gripa porcină, la Călăraşi

Proiect de peste 13 milioane de euro pentru un drum din judeţul Călăraşi