in

Comisarul ascuns în cocina cu porci a fost trimis în judecată

comisar-porciProcurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului IVAŞCU ADRIAN, ofiţer de poliţie la Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (I.P.J.) Călăraşi – Serviciul Poliţiei Rutiere, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită, în formă continuată, fals intelectual aflat în legătură directă cu infracţiunea de luare de mită, în formă continuată şi favorizarea infractorului.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 12 iunie 2009, inculpatul Ivaşcu Adrian, în calitate de ofiţer de poliţie (cu gradul profesional de comisar), în cadrul I.P.J. Călăraşi – Serviciul Poliţiei Rutiere, aflându-se în exercitarea atribuţiilor de serviciu, a pretins şi primit de la trei conducători auto suma totală de 1.450 lei pentru a nu le aplica sancţiuni contravenţionale pentru nerespectarea vitezei legale de circulaţie pe drumurile publice.

În scopul primirii banilor, inculpatul a întocmit două procese verbale de sancţionare contravenţională în care a consemnat, în fals, că două dintre persoanele de la care a primit mită au comis contravenţii prevăzute cu sancţiuni mai reduse decât cele constatate în mod real.
În aceeaşi zi, inculpatul a fost prins în flagrant de procurori după ce a primit suma de 600 de lei de la unul dintre şoferi.

De asemenea, s-a mai reţinut că inculpatul Ivaşcu Adrian nu a luat măsurile legale faţă de o persoană, autor al infracţiunii de furt, deşi cunoştea acest aspect din data de 5 aprilie 2009.
La data de 13 iunie 2009, inculpatul Ivaşcu Adrian a fost reţinut de procurori pe o perioadă de 24 de ore iar la aceeaşi dată, Curtea de Apel Bucureşti a dispus faţă de acesta măsura arestării preventive pe termen de 29 de zile.
La instrumentarea acestui dosar, procurorii anticorupţie au colaborat cu ofiţeri din cadrul M.A.I. – Direcţia Generală Anticorupţie.

MEDIAFAX notează că  potrivit unor surse judiciare, comisarul Adrian Ivaşcu a fost filat de anchetatori în după amiaza zilei de vineri, 12 iunie, iar după ce a primit pretinsa mită s-a îndreptat către locuinţă.

Pe drum, acesta şi-a dat seama că este filat şi a abandonat maşina care avea însemnele Poliţiei rutiere, la câţiva metri de locuinţă şi a fugit în casă. De acolo, el a ieşit prin spate şi s-a ascuns în cocina de la porci, loc în care a fost găsit de anchetatorii anticorupţie.

Aceleaşi surse au precizat, pentru MEDIAFAX, că la momentul când a fost găsit Ivaşcu nu avea banii asupra lui, dar că la aproximativ trei ore de la descindere banii au fost găsiţi în nişte lăzi cu mâncare pentru animale în hambarul acestuia.

Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.
Se precizează că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă, spre judecare, situaţie care nu poate în niciun fel să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.