Comisia pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor i-a ascultat pe fermierii din Călăraşi

DSC_0156

Miercuri, 16 octombrie, Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice a Camerei Deputaţilor a avut o sesiune specială de lucru, la Călăraşi.

Deputaţii au dat curs invitaţiei venite din partea preşedintelui Consiliului Judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu şi s-au deplasat în oraşul de pe malul Dunării pentru a se întâlni cu fermierii şi toţi cei care au ca principală ocupaţie şi preocupare agricultura.

Preşedintele CJ Călăraşi a mărturisit că nu are mai mult de câteva hectare de teren agricol, nu face agricultură dar înţelege că şansa României vine din exploatarea pământului: „N-aş vrea să devenim dependenţi alimentar aşa cum suntem acum din punct de vedere financiar faţă de toate băncile din lume.”

Preşedintele Comisiei de Agricultură din cadrul Camerei Deputaţilor, Nini Săpunaru, nu a venit însoţit numai de colegii săi din comisie, ci şi de directori din cadrul APIA ori secretari de stat din Ministerul Agriculturii. Aceştia i-au ascultat pe agricultorii veniţi la întâlnire, notându-şi nemulţumirile acestora şi promiţând, uneori, rezolvări la problemele sesizate.

După consultările cu agricultorii din Călăraşi, membrii Comisiei au conchis că este nevoie ca ei dar şi reprezentanţii Ministerului Agriculturii  să se concentreze pe câteva probleme importante cum ar fi: protejarea exploataţiilor existente, limitarea cumpărării de teren agricol de către străini prin impunerea unor condiţii speciale, mecanisme de sprijin pe piaţa funciară astfel încât agricultorul român să aibă şanse cu cei străini, instituţii şi instrumente de lucru funcţionale pentru a răspunde problemelor reale din teritoriu.

Nini Săpunaru s-a arătat preocupat şi de problema preţului la grâu şi a promis că noi prevederi legislative vor reglementa mai bine acordarea certificatelor de depozit, astfel încât de acestea să nu beneficieze doar câţiva dintre cei mai mari retaileri de cereale din ţară.

La întâlnire au participat şi parlamentarii de Călăraşi, senator Liviu Tomoiagă şi deputaţii Aurel Niculae, Daniel Florea, Valeriu Steriu şi Vasile Iliuţă.

Deşi nu s-au sfiit să critice politica subvenţiilor şi din domeniul accesării fondurilor, agricultorii din Călăraşi s-au declarat mulţumiţi de iniţiativa deplasării în teritoriu a Comisiei pentru Agricultură a Camerei Deputaţilor, fermierii sperând că discuţiile nu au fost în zadar.

Unii au citit și asta: