Companie românească, finalistă la Innostars Awards 2019

O companie românească ce are ca obiectiv reducerea la jumătate a ratei mortalității infantile din Europa a atras atenția juriului la InnoStars Awards 2019, competiție de prestigiu ce oferă finanțare pentru startup-urile din sănătate din Uniunea Europeană, care au deja un prototip sau produs minim viabil (MVP) gata de lansare pe piață.

Femyo, startup-ul selectat din România, primește o finanțare în valoare de 25.000 de euro, constând în beneficii de tip “smart money”, training și mentoring, fiind una dintre cele 15 companii finaliste selectate dintr-un număr de 116 înscrise din țările Europei Centrale, de Est și de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest din punct de vedere al inovației.

Startup-ul românesc selectat își propune să reducă rata mortalității infantile prin crearea primei platforme de management digital al sănătății din Europa, pentru a se asigura că toți membrii platformei le oferă copiilor lor cel mai bun început în viață.

Viziunea echipei Femyo a fost extrem de apreciată în cadrul competiției dezvoltate la inițiativa organizației non-profit EIT Health, unul dintre cele mai ample parteneriate public-private europene din domeniul inovației în sănătate. EIT Health este prezentă în România prin Asociația INIT & Freshblood Health Tech Community (Romania), care își propune să sprijine dezvoltarea ecosistemului local de inovație și să promoveze programe și competiții ale EIT Health către inovatorii și companiile interesate din România. FreshBlood Health Tech Community se axează pe îmbunătățirea asistenței medicale prin tehnologie, susținând idei inovatoare în acest domeniu, oferind feedback, suport, mentorat și expunere.

Pe lângă compania selectată din România, alte 14 startup-uri din țările Europei Centrale, de Est și de Sud, care sunt considerate la un nivel moderat sau modest în ceea ce privește inovația în domeniul sănătății, au primit finanțare de 25.000 de euro, cu acces la training și mentoring, în calitate de câștigători ai Premiilor EIT Health InnoStars 2019. La cea de-a treia ediție a premiilor InnoStars câștigătorii au fost aleși dintre 116 concurenți de top veniți din țări implicate în Programul de Inovare Regională (RIS – Regional Innovation Scheme), un program derulat de Institutul European pentru Inovare și Tehnologie (EIT – European Institute for Innovation and Technology) care are ca scop dezvoltarea ecosistemelor locale de inovație în regiunile țintă, în conformitate cu European Innovation Scoreboard.

Selecționate de un grup de experți, startup-urile finaliste includ unul din România, 5 din Portugalia, 2 din Polonia, 2 din Ungaria, 2 din Letonia, unul din Republica Cehă, unul din Lituania și unul din Italia. Acestea primesc 25.000 de euro constând în beneficii de tip “smart money”, acces la mentoring individual timp de patru luni și oportunitatea de a participa la două bootcamp-uri în Europa.

EIT Health InnoStars va organiza și trei interviuri de validare cu potențiali clienți, investitori și parteneri pentru câștigătorii premiilor. După programul de patru luni, zece finaliști vor fi selectați pentru a participa la pitch-ul final InnoStars Awards din noiembrie 2019, pentru a concura pentru unul dintre primele trei premii: o finanțare suplimentară de 25.000, 15.000 sau 10.000 de euro.

Participări cu succes în creștere din țările RIS (Programul de Inovare Regională)
„Din ce în ce mai multe startup-uri din zonele acoperite de Programul de Inovare Regională se înscriu cu succes în programe europene prestigioase de inovare, cum este InnoStars Awards.”, a declarat Monika Toth, director al programului RIS, EIT Health InnoStars. „Există un număr impresionant de talente în această parte a Europei, talente care au abilitățile și cunoștințele necesare pentru a crea și dezvolta inovații medicale.”

Programul InnoStars Awards este deschis pentru întreprinderile micro și mici, spin-off-uri și startup-uri care au deja un prototip sau un produs minim viabil (MVP). Condiția esențială a eligibilității a fost proveniența concurenților din țările implicate în Programul de Inovare Regională. Numărul tot mai mare de aplicații valide demonstrează interesul mare pentru domeniul sănătății în randul oamenilor talentați din aceste țări.

Unii au citit și asta: