in

Continuă lucrările pentru proiectul „Promenada”

Miercuri, 8 noiembrie 2023, Marius Dulce, primarul municipiului Călărași, a fost pe șantierul unde au loc lucrările în cadrul proiectului ”Promenada”:
„Pot să vă spun că suntem undeva la 70-71% fizic executat. Promisiunea constructorului este că până în decembrie vom ajunge undeva peste 80%. Este îmbucurător pentru că după aceea intrăm pe cofinanțarea noastră, pe care ne-am asumat-o de la început pe neeligibil și atunci o să putem să terminăm această promenadă, cum îi spunem noi, pentru că o să fie într-adevăr o promenadă, dar în definitiv, ea este legată cu o gară fluvială”, a declarat primarul municipiului Călărași.

Proiectul este un parteneriat cu Consiliul Județean Călărași și Silistra. Consiliul Județean Călărași este lider, iar municipiul Călărași și municipalitatea Silistra sunt parteneri. La final, noua promenadă va pune în valoare zona de pe malul brațului Borcea.

Scopul proiectului îl constituie îmbunătăţirea siguranţei navigabilităţii fluviale pe ruta Călărași-Silistra prin reabilitarea malurilor Dunării atât pe partea română, în continuarea falezei Parcului Central Călăraşi, cât şi pe partea bulgară, şi prin marcarea unei rute navigabile prin balizare, pentru evitatea unor accidente chiar şi în cazul unor cote scăzute ale apelor Dunării.

Proiectul „Îmbunătățirea siguranței navigabilității pe fluviul Dunărea în Regiunea transfrontalieră Călărași-Silistra”, este finanțat în cadrul Programului Operațional Interreg V-a, Axa prioritară 1 ”O regiune bine conectată”, Obiectiv Specific 1.1 ”Îmbunătățirea siguranței transportului pe căile navigabile fluviale și maritime”.

Contractul de finanțare a fost semnat pe 29 martie 2019.
Contractul de execuție lucrări a fost semnat pe 3 noiembrie 2021 și are o valoare de 23.078.171,44 lei (27.463.024,01 lei cu TVA).

Principalele activităţi pe care trebuie să le realizeze Primăria Călăraşi:
* execuția de lucrări de apărare de mal stâng al Brațului Borcea pe toată lungimea promenadei și a aleilor pietonale (aproximativ 350 ml)
* construcția gării fluviale (din metal și sticlă) și a pontonului
* amenajări exterioare (mobilier urban)
* asigurarea utilităților