Copiii instituționalizați din Călărași participă la concursul ,,Răsună Cetatea”

La finalul lunii februarie, s-a încheiat etapa de preselecție a copiilor instituționalizați în instituțiile publice și private din țară, la Festivalul Concurs ,,Răsună Cetatea”, organizat de D.G.A.S.P.C. Brașov.

Copiii talentați din Centrele SERA și ,,Sf. Ștefan” Perișoru, din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Călărași, au trecut de preselecție, urmând să participe, alături de candidații din alte 16 județe, la cea de-a IV-a ediție a Festivalului ,,Răsună Cetatea”, care va avea loc în localitatea Bran, în data de 22 iunie 2019.

D.G.A.S.P.C. Brașov a publicat pe site-ul oficial, dar și pe pagina de facebook a festivalului (www.facebook.com/FestivalRasunaCetatea), numele interpreților și ansamblurilor folclorice calificate, printre care se află și copiii talentați, instituționalizați în cadrul DGASPC Călărași:

,,Așteptarea celor 34 de candidați, din 19 județe, înscriși în etapa de preselecție a celei de-a IV-a ediții a Festivalului Național de Folclor al Copiilor Instituționalizați „Răsună Cetatea“, a luat sfârșit.

În cursa pentru Marele Trofeu al ediției din 2019, au rămas 29 de candidați, reprezentând 17 județe, la cele trei secțiuni ale festivalului: interpretare vocală, ansambluri vocale și dans popular.“, informează D.G.A.S.P.C. Brașov.

Pe 22 iunie 2019, pe scena amplasată pe Platoul „Inima Reginei Maria“ din Bran, vor urca și copiii de la Călărași: Andreea Caloianu (secțiunea interpretare vocală, Centrul ,,Sf. Ștefan” Perișoru), Ansamblul „Româncuțele“ (secțiunea ansambluri vocale, Centrul SERA, Călărași), iar la secțiunea dans popular: Ansamblul „Româncuțele“ (Centrul SERA, Călărași) și Ansamblul „Perișoru“ (Centrul ,,Sf. Ștefan” Perișoru).

Ideea de la care a pornit organizarea Festivalului de folclor ,,Răsună Cetatea” a avut la bază dorința de a schimba percepția societății în privința copiilor care provin din centrele de plasament, dar și de a scoate în evidență talentul copiilor și valorizarea acestora:

,,Prin acest festival ne propunem, pe de o parte, să contribuim la descoperirea, promovarea și popularizarea celor mai talentați copii instituționalizați din instituții publice și private din țară, în interpretarea calitativă a muzicii populare şi folclorului românesc, și să demonstrăm că tinerii din centrele de plasament nu sunt delincvenți, nu sunt niște paria ai societății actuale, deși sunt destui care alimentează aceste percepții. Vrem să arătăm că ei sunt la fel ca orice alt copil din familie, ce trăiesc, însă, drama de a nu trăi alături de familiile lor biologice, din motive ce nu țin de ei. Totodată, ne dorim să contribuim la valorificarea și introducerea în circuitul valorilor spirituale și turistice a vechilor cetăți fortificate ale Brașovului, precum și la stimularea interesului publicului pentru receptarea creațiilor și tradițiilor folclorice autentice.

Dovadă că Festivalul Național de Folclor al Copiilor Instituționalizați ,,Răsună Cetatea”, unicul eveniment de acest gen din țară, se bucură de recunoaștere și apreciere în rândul specialiștilor din domeniu, stă faptul că ediția din 2018 s-a bucurat de prezența, pro-bono, a doamnei Iuliana Tudor (TVR), în calitate de prezentator, și a domnilor Nicolae Furdui Iancu și Ionuț Fulea, în recitaluri.“, afirmă reprezentanții D.G.A.S.P.C. Brașov.

Unii au citit și asta: