Creşterea preţurilor combustibililor- nejustificatǎ

Preţul petrolului a scǎzut considerabil în luna în curs. Deşi dolarul american s-a apreciat semnificativ în ultima perioadǎ în raport cu majoritatea monedelor lumii, inclusiv Leul, creşterea sa nu justificǎ- cel puţin deocamdatǎ- scumpirea carburanţilor. Preţul petrolului poate creşte oricând, chiar şi în lipsa unor fundamente economice care sǎ îl susţinǎ, ca urmare a intereselor globale majore de pe aceastǎ piaţǎ.

« Toate privirile sunt îndreptate în prezent asupra Europei, guvernele lumii şi analiştii fiind îngrijoraţi de <<criza deficitelor bugetare>>, mǎsurile care se iau în Europa şi posibilele lor efectele în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Preţul petrolului a scǎzut în ultima perioadǎ, pe fondul îngrijorǎrii globale privind urmǎrile negative ale crizei din Grecia asupra stabilitǎţii monedei europene şi implicaţiilor în ceea ce priveşte relansarea economiei mondiale. Preţul petrolului a scǎzut semnificativ în luna mai şi a început sǎptǎmâna în curs cu o mişcare în acelaşi sens descendent. Deşi dolarul american- moneda în care se exprimǎ preţul de referinţǎ al petrolului- s-a apreciat considerabil în raport cu Leul, creşterea acestuia nu justificǎ nici pe departe scumpirea carburanţilor în România», a arǎtat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

La deschiderea burselor la începutul lunii mai (3 mai), preţul petrolului a fost de 87,47 USD/baril, acesta atingând în aceeaşi zi maximul pe anul în curs (89,51 USD/ baril). În continuare însǎ, preţul petrolului a scǎzut continuu, încheind sǎptǎmâna trecutǎ cu un nivel de 71,77 USD/ baril, dupǎ ce a trecut printr-un minim de 70,20 USD/ baril. Petrolul nu s-a mai tranzacţionat la un preţ atât de scǎzut din luna februarie a anului trecut. În cursul lunii mai, petrolul s-a ieftinit cu 17,94%.

Dolarul american s-a apreciat, de la începutul anului, în raport cu majoritatea monedelor lumii, evoluţia sa ascendentǎ fiind extrem de pronunţatǎ în ultimele luni atât ca urmare a semnalelor pozitive privind relansarea economiei americane, cât şi datoritǎ slǎbirii monedei europene, pe fondul crizei din Grecia. Pe parcursul lunii mai, Dolarul american a crescut faţǎ de Leu cu 7,64%, respectiv de la 3,0861 Lei pentru 1 USD pe data de 3 mai la nivelul de 3,3219 Lei pentru 1 USD atins vinerea trecutǎ.

« Diferenţa mare dintre procentul de ieftinire a petrolului şi, respectiv, cel de apreciere a monedei americane în raport cu Leul în luna mai, aratǎ cǎ, cel puţin deocamdatǎ, o scumpire a carburanţilor motivatǎ de întǎrirea USD nu se justificǎ. Chiar dacǎ vorbim despre ultimele douǎ luni- şi nu doar de luna mai – lucrurile nu se schimbǎ semnificativ : în perioada aprilie- mai (1 aprilie- 21 mai), preţul petrolului a scǎzut cu 12,69%, de la nivelul de 82,21 USD/baril pânǎ la cel menţionat anterior, în timp ce Dolarul american s-a apreciat cu 10%, de la 3,0183 Lei pentru 1 USD la 1 aprilie, la 3,3219 Lei pentru 1 USD la sfârşitul sǎptǎmânii trecute », a precizat Victor Safta.

În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare ale preţului petrolului sau perechii valutare USDRON, analiştii X-Trade Brokers aratǎ cǎ, în perioada actualǎ, este foarte greu de fǎcut estimǎri întrucât oricând pot sǎ aparǎ <<rǎsturnǎri de situaţii>> sau confirmǎri ale unor previziuni sumbre privind diferite economii europene cu deficit bugetar ridicat. « Pânǎ în urmǎ cu câteva sǎptǎmâni- înainte de agravarea crizei din Grecia, de accentuarea îngrijorǎrii privind deficitele bugetare din Europa, cǎderea accentuatǎ a monedei Euro etc- majoritatea analiştilor <<vorbeau>> deja de atingerea unui nivel de 90 USD/ baril…

Apoi, într-o singurǎ zi, preţul petrolului a atins maximul pe anul în curs şi a început sǎ scadǎ, ajungând la cel mai scǎzut nivel din ultimele 14 luni…>>, sublinieazǎ analiştii X-Trade Brokers. « Mişcǎrile de preţ din viitorul apropiat sunt absolut imprevizibile : e probabil ca acesta sǎ scadǎ în continuare, însǎ, în acelaşi timp, date fiind implicaţiile largi, la nivel mondial, ale scǎderii accentuate a preţului petrolului, este foarte posibil ca, prin diferite speculaţii pe burse, factorii cu interese majore pe aceastǎ piaţǎ sǎ încerce oprirea acestei evoluţii sau chiar repoziţionarea pe un trend ascendent, independent de diferitele rezultate sau schimbǎri economice din Europa sau de pe alt continent.

Sǎ ne aducem aminte cǎ, în prima jumǎtate a anului trecut, în condiţiile în care principalele economii ale lumii înregistrau scǎderi economice, preţul petrolului a crescut cu peste 50%, fǎrǎ vreun fundament economic real… », a arǎtat Victor Safta.

Unii au citit și asta: