in

Criza economicǎ va accentua decalajele dintre statele membre UE

Dolarul american a atins un nivel record de apreciere faţǎ de ultimele luni. Situaţia Greciei pune în continuare presiune pe moneda Euro. Creşterea economicǎ a SUA în ultimul trimestru al anului trecut – estimatǎ a fi la un nivel aproape dublu faţǎ de perioada anterioarǎ- aşteptatǎ sǎ susţinǎ o datǎ în plus dolarul american în raport cu Euro. În sǎptǎmâna care începe- volatilitatea pieţelor financiare e aşteptatǎ sǎ rǎmânǎ ridicatǎ.

«Criza economicǎ va accentua decalajele economice existente între statele membre UE, iar evoluţiile dezastruoase ale unora dintre acestea ameninţǎ eforturile ţǎrilor dezvoltate de a ieşi mai repede şi mai accelerat din crizǎ, atât prin presiunea pusǎ asupra monedei europene, cât şi prin implicaţiile asupra schimburilor economice. Este foarte posibil ca, în urmǎtorii ani, mecanismele financiare europene sǎ sufere anumite revizuiri, menite a proteja moneda Euro şi a nu submina evoluţiile statelor dezvoltate », a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est.

Cele mai puternice economii europene- Germania şi Franţa- au înregistrat creşteri economice încǎ din trimestrul al doilea al anului trecut, evoluţia menţinându-se şi în trimestrul al treilea; pe aceste baze, în cea de-a doua jumǎtate a anului 2009, moneda Euro a înregistrat o apreciere semnificativǎ faţǎ de moneda de referinţǎ a lumii- dolarul american, care a ajuns pânǎ la un minim de 1,5144 USD pentru 1 Euro în luna noiembrie. În contextul unor semnale pozitive ale economiei americane, dolarul american a intrat, cǎtre finele anului trecut, pe un trend de apreciere, astfel încât a încheiat 2009 la un nivel de 1,4318 USD pentru 1 Euro. « Situaţia dramaticǎ a economiei Greciei şi îngrijorarea privind potenţialele influenţe majore ale acesteia la nivel european au contribuit însǎ în mod semnificativ la deprecierea monedei Euro în ultimele zile, iar moneda Europeanǎ a atins un nivel de depreciere record, revenind la cotaţii similare celor din vara anului trecut, pe 21 ianuarie, perechea EURUSD ajungând la un minim de 1,4030. Evident, nu numai Grecia provoacǎ îngrijorare organismelor europene şi statelor dezvoltate, ci şi alte state- de exemplu Spania- care de asemenea înregistreazǎ cote record ale deficitelor economice, iar aceste evoluţii conduc la o serie de mişcǎri în cascadǎ ale pieţelor internaţionale », a precizat Victor Safta.

Pieţele financiare au înregistrat, de la începutul anului şi pânǎ în prezent, o volatilitate extrem de ridicatǎ, care se va menţine şi în perioada urmǎtoare, spun analiştii de la X-Trade Brokers, atât pe piaţa valutarǎ, cât şi pe cele de mǎrfuri, indici bursieri şi acţiuni. Revizuirile pozitive privind creşterile economice ale Germaniei şi Franţei în anul în curs, estimǎrile optimiste privind creşterea economiei americane în ultimul trimestru al anului trecut, precum şi situaţiile <<delicate>> în care se aflǎ încǎ o serie de economii europene au contribuit la mişcǎri majore pe toate pieţele; deprecierea monedei Euro şi aprecierea dolarului american au determinat o scǎdere majorǎ a preţului petrolului, care a atins un minim record pe anul în curs, de 72,39 USD/ baril sǎptǎmâna trecutǎ, marcând o scǎdere continuǎ în cea de-a doua decadǎ a lunii.

« Volatilitatea pieţelor internaţionale se va menţine ridicatǎ în viitorul apropiat. În ceea ce priveşte perioada imediat urmǎtoare, ne aşteptǎm la fluctuaţii majore pe termen scurt, având în vedere cǎ sǎptǎmâna în curs este foarte bogatǎ în ceea ce priveşte publicarea unor indicatori cu influenţe mai mult decât semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata şomajului în UE, indicatori privind pieţele imobiliare din SUA şi, respectiv, Japonia, indici privind încrederea mediului de afaceri din Germania etc. », aratǎ analiştii X-Trade Brokers. « În ceea ce priveşte Leul românesc, dincolo de <<bǎtǎliile>> proprii pe care acesta le are de dus cu diferiţi speculatori internaţionali, moneda naţionalǎ este foarte probabil sǎ înregistreze de asemenea o volatilitate sporitǎ în perioada urmǎtoare, pe care însǎ ne aşteptam ca Banca Naţionalǎ sǎ o <<controleze din umbrǎ>> », a precizat Victor Safta.

73.500 de elevi participă la Cangurul Lingvist, secţiunea engleză-germană

Comisarul-şef Dumitrache a preluat comanda IPJ Călăraşi