Criză de diabetologi în sudul țării – un singur specialist în Călărași

diabet Calarasi

Președintele Societății Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, dr. Maria Moța, a atras atenția, într-o conferință la Sibiu, că se înregistrează o situație îngrijorătoare în șase județe din sudul țării unde e o criză de medici diabetologi, cel mai grav caz fiind județul Călărași unde e un singur medic specialist.

“Cea mai mare problemă în Călărași, unde avem un singur diabetolog. După aceea Giurgiu, Tulcea, Ialomița, Teleorman, Vâlcea, Caraș-Severin sunt județele cu cele mai mari probleme în dezvoltarea rețelei de diabet, iar acum având datele (…) sigur că urmează o serie de acțiuni comune cu oficialitățile, cu Ministerul Sănătății (…), vom încerca toate modalitățile, inclusiv la nivel local, legate de aceste județe și la nivel central de asemenea”, a spus dr. Maria Moța.

Ea a adăugat că în județele Giurgiu, Tulcea, Ialomița și Teleorman sunt doar câte doi medici.

Specialiștii sunt și mai îngrijorați că tocmai acolo unde e criza cea mai mare de medici diabetologi, sunt cei mai mulți români bolnavi de diabet.

Aproape două milioane de români, suferă de diabet zaharat, adică 11,6% din numărul cetățenilor cu vârste cuprinse între 20 și 79 de ani, ceea ce situează țara noastră pe locul doi în Europa, după Turcia, arată rezultatele primului Studiu Național privind Prevalența Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezității, Dislipidemiei, Hiperuricemiei și Bolii Cronice de Rinichi.

Cifrele îi îngrijorează pe specialiștii români care au fost luați prin surprindere de numărul mare de români bolnavi de diabet sau care sunt pe cale să se îmbolnăvească de această maladie

sursa: Agerpres

Unii au citit și asta: