Cum alungăm migrenele și durerile de cap

Migrena este o cefalee primară, nu este simptom al unei alte afecţiuni. Trebuie însă să îngrijoreze dacă aceasta şi-a schimbat caracteristicile în ultima perioadă, dacă a debutat după vârsta de 40 de ani, dacă pacientul se cunoaşte deja cu o boală sistemică sau dacă descrie durerea ca fiind “cea mai severă din viaţă”. Mai multe despre năbădăioasele migrene dar şi despre tratamente alternative de ultimă generaţie ne spune la dr. Bogdan Pană, medic neurolog.

Cine nu a suferit niciodată de migrene să ridice mâna sus! Migrena este o formă a durerii de cap (cefalee), de obicei moderată până la severă, frecvent unilateral şi pulsatil (zvâcneşte). S-a constatat că la 25 la sută dintre pacienţi durerea este precedată de aură, reprezentată cel mai frecvent de vederea unor puncte luminoase sau linii în „zig-zag”. Pot apărea şi simptome precum greaţă, vărsături, fotofobie şi fonofobie.

Însă, dincolo de disconfort şi de durere, cât de departe poate duce o migrenă?

”Există forme rare de migrenă, cum ar fi cea bazilară sau hemiplegică, care pot fi confundate cu un accident vascular cerebral, iar în cazuri foarte rare migrena chiar poate determina un accident vascular cerebral”, explică dr. Bogdan Pană, medic neurolog.

Migrene şi dureri de cap – pot fi cauzate şi de alimente şi computer
”În primul rând trebuie prevenite durerile de cap, în acest sens recomandându-se schimbarea stilului de viaţă, cu activitate fizică moderată, mese regulate şi păstrarea greutăţii corporale în limite normale.” spune dr Bogdan Pană. E

xistă alimente care dau dureri de cap la propriu? ”Da, există. Se recomandă evitarea consumului anumitor alimente care conţin tiramină (ciocolată, brânzeturi maturate, roşii, ceapă) sau mâncare de tip fast-food care conţine glutamat monosodic.

De asemenea, privitul direct în soare sau în monitor un timp îndelungat poate declanşa o migrenă şi se recomandă restricţionarea acestora sau folosirea unor ochelari cu protecţie specială” menţionează specialistul neurolog.

Migrene şi dureri de cap – tratamente fără medicamente
Dacă pacientul nu doreşte să apeleze la medicamente consacrate pentru durerile de cap, există alternative.

”Tratamentul non-farmacologic al durerilor de cap include: tehnici de relaxare, biofeedback, acupunctură şi stimularea electrică nervoasă transcutanată (TENS). Cefaly este primul dispozitiv medical aprobat pentru profilaxia migrenei, iar în septembrie 2018 a fost lansat în Europa Cefaly Dual, eficient atât în prevenţie, cât şi în acut.

Această terapie prin TENS poate fi accesată în premieră în România, însă doar la recomandarea medicului neurolog” a mai adăugat dr. Pană. Terapia prin TENS are efecte adverse?

”Efectele adverse sunt uşoare şi complet reversibile. Acestea apar la 4.3% dintre utilizatori şi sunt sub forma unor furnicături sau iritaţii locale ale pielii. Aproximativ 5% dintre pacienţii care suferă de migrenă pot prezenta alodinie, o durere exagerată produsă de stimuli care nu ar produce durere în mod normal şi care, din acest motiv, nu pot utiliza dispozitivul” a mai spus medicul.

Citește mai mult: https://www.csid.ro/

Unii au citit și asta: