in

Cum cheltuie Consiliul judeţean Călăraşi banii UE: baloane, televizoare de 3000 euro bucata, veselă şi tacâmuri de 1000 euro, campanie de promovare de 15.000 euro cu greşeli cu tot

centru-afaceri-calarasi-3În urmă cu aproximativ două luni s-a lansat la Călăraşi, în zona Chiciu, cu baloane colorate, mezelic, oficialităţi şi politicieni Centrul de afaceri Călăraşi Business Centre realizat în cadrul proiectului “Dezvoltarea infrastructurii mediului de afaceri în zona transfrontalieră Călăraşi – Silistra”, finanţat prin Programul PHARE CBC 2005 România – Bulgaria. Proiectul a fost implementat de Consiliul Judeţean Călăraşi în parteneriat cu Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră şi Dezvoltare “Dunărea Dobrogeană” din Silistra, Bulgaria.

Asta aşa… ca introducere. Sărim, acum, peste faptul că investiţia de 700.000 de euro, din care 200.000 euro contribuţie a Consiliului judeţean Călăraşi nu prea a reuşit să-şi dovedească oportunitatea până acum.

Fără număr, fără număr…
Sau cum s-au dus banii unde trebuie

Dar dacă nu reuşeşte să producă bani, hai să vedem cum a reuşit să-i cheltuie. Ziarul Express de Călăraşi a solicitat Consiliului judeţean date cu privire la cheltuielile ocazionate de punerea în operă a Călăraşi Business Centre. Unele informaţii ne-au ridicat mari semne de întrebare, nemaiîmpiedicându-ne acum că ziariştilor li s-a cerut câte 20 de bani pentru fiecare pagină de document xeroxat. E criză, înţelegem…

Acum lucrăm numai cu materialul clientului. Aşadar, cităm din răspunsul pe care Consiliul judeţean Călăraşi l-a dat ziarului Express de Călăraşi: „Suma aprobată prin buget pentru realizarea publicaţiilor în cadrul proiectului este de 2.799 euro şi cea pentru campania de promovare a Centrului de informare şi cooperare în afaceri este de 15.000 euro;

Beneficiarii contractelor sunt SC Delta 6007 SRL şi Media Design SRL, aceştia realizând următoarele materiale şi furnizând următoarele servicii: banner, plaint, mape de presă, autocolante, panouri cu afişare temporară şi plăcuţă cu amplasare permanentă pentru obiectivul de investiţii; web-site trilingv (română, bulgară, engleză) al Centrului de Afaceri, spoturi video şi audio, pliante autocolante, foi antet, plicuri, cărţi de vizită pentru Centrul de Afaceri, difuzare spoturi video şi audio, totem – denumirea obiectivului, organizare conferinţă promovare a Centrului de Afaceri.”

SC Delta 6007 SRL şi Media Design SRL sunt două firme noi-nouţe (una înfiinţată în inie 2007, cealaltă în noiembrie anul trecut) dar pricepute se pare. Cel puţin la încasarea banilor… Ce mai au în comun cele două firme în afară că amândouă au încasat bani de la Centrul de Afaceri iniţiat de Consiliul judeţean Călăraşi? Adresa: Călăraşi, str. Independenţei, nr.18. Tot amândouă, la telefon, au acelaşi număr. Persoana care răspunde: Dănuţ Vasile, fost director la Radio Bărăgan, fost director al cotidianului Observator de Călăraşi, ieşit de ceva vreme din viaţa jurnalistică…

Am plecat de la ideea că „nu e prost acela care cere, ci acela care dă”, ba chiar am fost dispuşi să credem că serviciile oferite de cele două firme au făcut banii. „Campanie de promovare a Centrului de afaceri – 15.000 euro”- găsim scris în documentele furnizate de Consiliul judeţean.

“Nu-i prost ăla care cere…”

Am căutat pe internet date despre Centrul de Afaceri lansat la Călăraşi. În afara articolelor din presa locală, nu prea am găsit referinţe. Şi atunci oare pe ce s-au dus 15.000 de euro? Cu siguranţă, nu pe reclama difuzată la Radio Voces Campi şi Observator de Călăraşi. Cele două insituţii media, deşi aflate în topuri de rating şi tiraj, nu au pretins şi nici primit atâţia bani. Atunci, pe ce s-au dus banii?

Cât costă un website? …cu greşeli cu tot?!

Ni se spune că cele două firme, nu ştim care dintre ele, ar fi primit bani şi pentru realizarea unei web-site trilingv (română, enlgleză, bulgară). Am accesat şi noi http://www.calarasibusinesscenter.ro/ Sperăm că nu s-a plătit mai mult de 200 de euro pe acel site. Site-ul nu este deloc trilingv. Are doar pretenţia. Doar parte din meniu este scris în trei limbi, în rest numai limba română. Ca să nu mai vorbim şi de greşelile prezente. Sau de secţiuni prezentate incomplet. Dacă mai spunem şi că site-ul este aproape inexistent pentru cel mai cunoscut motor de căutare, Google, avem o imagine destul de bine conturată a modului în care s-au cheltuit banii.

Să lăsăm cheltuielile cu promovarea. Ne-am lămurit. Hai să vedem cum a mai vegheat Consiliul judeţean Călăraşi la cheltuirea banilor pentru implementarea proiectului cu Centrul de afaceri.

Capitolul „Echipamente şi bunuri” ridică şi el semne de întrebare:
– Ecran TV LCD – 2 X 3000 euro/buc. = 6000 euro
– Laptop – 6 X 899,66 euro/buc. = 5.397,96 euro
– instalaţie sunet + traducere = 20.000 euro
– veselă = 750 euro
– tacâmuri = 420 euro
– copiator digital = 4500 euro

Televizor LCD de 3000 euro/bucata?! Dar câţi metri are? Veselă şi tacâmuri de 1000 de euro?! Parcă îi şi vedem pe oamenii de afaceri mâncând la pupitrele din sala de conferinţă, printre hârtii şi laptopurile de 37 de milioane de lei vechi.

Aşteptăm să vedem cam ce are de spus preşedintele Consiliului judeţean Călăraşi, Răducu Filipescu, despre modul în care s-au cheltuit banii la Centrul de Afaceri. Dar să nu facă vreo Comisie de analiză ca în cazul Centrului Cultural judeţean Călăraşi, pe modelul „câinii latră ursul merge”…