in

Cum să alegi carbohidraţii de care ai nevoie

nuci-beneficii-ficat

În ciuda faptului că sunt esențiale pentru buna funcționare a întregului nostru organism, alimentele care conțin carbohidrați (sau glucide/zaharuri) sunt adesea ocolite, din cauza popularizării dietelor sărace în carbohidrați. Experții fac însă distincție între carbohidrații nocivi pentru sănătate și cei benefici, de care corpul are nevoie.

„Mulți oameni au dezvoltat o fobie a carbohidraților, dar adevărul este că aceștia sunt de fapt buni pentru noi și trebuie să îi consumăm zilnic, în special atunci când suntem activi”, susține Liz Pearson, autoarea cărții Broccoli, dragoste și ciocolată neagră, citată de Huffington Post.

Mai mult, „carbohidrații sunt macronutrienții de care avem nevoie în cele mai mari cantități”, scriu experții de la Centrul McKinley pentru Sănătate, din cadrul Universității din Illinois. Aceștia sunt „principala sursă de combustibil a corpului”. Carbohidrații ajută atât la eliminarea toxinelor din intestine, cât și la buna funcționare a organelor interne, inclusiv a ficatului, creierului, inimii sau sistemului nervos central.

Trebuie făcută însă o distincție între tipurile de carbohidrații „răi” și „buni”. Carbohidrații „răi” se regăsesc în produsele rafinate din cereale (paste, pâine), cele care conțin zahăr adăugat (de la prăjituri și până la sucuri). Consumul lor poate crește riscul dezvoltării unor boli cronice grave, precum diabetul de tip 2, obezitate, afecțiuni cardiovasculare și chiar cancer, punctează Pearson.

În schimb, carbohidrații buni se regăsesc într-o varietate de fructe și legume proaspete (merele, caisele, bananele, avocado sau cartofi). Cerealele integrale și produsele din acestea (paste integrale, pâine integrală) sunt, de asemenea, surse valoroase de carbohidrați benefici sănătății. Experții de la Centrul McKinley pentru Sănătate recomandă și alte surse valoroase de carbohidrați, precum fasolea, fructele oleaginoase sau semințele (în special cele de quinoa).

Citeşte mai mult: http://semneletimpului.ro/