Dan C. Mihăilescu – în dialog cu călărăşenii

dan-c-mihailescuÎn cadrul proiectului de educaţie şi cultură „Cuvânt şi imagine” iniţiat de un colectiv de profesori şi elevi din Liceul Teoretic Mihai Eminescu, autorul şi criticul literar Dan C. Mihăilescu a fost prezent astăzi la Călăraşi.

La întâlnirea cu elevii şi profesorii din Liceul Mihai Eminescu, dar şi cu alţi iubitori ai cuvântului scris din Călăraşi, Dan C. Mihăilescu a vorbit despre poetul naţional Mihai Eminescu, luând ca sprijin şi obiect de studiu cartea sa „Despre omul din scrisori – Mihai Eminescu”. Omul de litere a reuşit să capteze atenţia publicului mai bine de o oră.

Dan C. Mihăilescu a spus că „textul este Dumnezeu, dar să nu uităm subtextul şi contextul”. Criticul literar a insistat că o mai bună cunoaştere a omului din scriitor va duce la o mai bună înţelegere chiar a operei acestuia, precizând că nu doreşte o istorie viciată a literaturii.

Dan C. Mihăilescu nu s-a sfiit să facă declaraţii incitante care pot naşte chiar controverse: „Păcatul mare e că tradus, mai ales în franceză, Mihai Eminescu sună a romanţă de pahar”.

La întrebările venite din partea unei tinere din sală, care a ridicat problema ipocriziei în care trăieşte societatea românească, Dan C. Mihăilescu a fost şocant de sincer: „Nu am răspunsuri, am doar îndoieli la îndoielile dumneavoastră. Există undeva o frenezie de masochism pe care ar trebui s-o expectorăm…”

Marius STROE | infomuntenia.ro

Unii au citit și asta: