Preşedintele PSD Călăraşi, Dan Şova, se pune bine cu evreii

Dan  Sova

După ce s-a remarcat în cadrul comunităţii evreieşti cu afirmaţii discutabile în legătură cu holocaustul, preşedintele PSD Călăraşi şi ministru al Infrastructurii şi Investiţiilor Străine, Dan Şova, a trimis, astăzi, un comunicat de presă cu ocazia Zilei Internaţionale de Comemorare a Holocaustului.

Şova spune că n-a putut-o face ieri pentru că a fost plecat din ţară. Iată care este mesajul său:
„Pe 27 ianuarie s-au implinit 68 de ani de la momentul cand lagarul de exterminare de la Auschwitz-Birkenau a fost eliberat, punandu-se astfel capat unui genocid inimaginabil, care a lasat o rana adanca in istoria noastra europeana. Asemenea acte ingrozitoare ilustreaza cat de mult rau pot face oamenii atunci cand sunt orbiti de ideologii pervertite, corupte de ura si intoleranta.

Comemorarea victimelor Holocaustului trebuie sa ne sensibilizeze fata de tragedia si suferinta a milioane de oameni, dar in aceeasi masura, sa ne responsabilizeze si sa ne oblige sa respingem cu fermitate orice manifestari xenofobe.
Rememorarea acestor evenimente, educarea tinerilor in spiritul tolerantei si cunoasterea corecta a istoriei trebuie sa fie obiective cardinale pentru orice societate, astfel incat asemenea orori sa nu mai aiba loc niciodata.

Am vizitat muzeul Holocaustului de la Washington, am citit documente despre realitatile crude ale Holocaustului si am discutat cu organizatii importante din Romania si din lume. Desi ceea ce am vazut si am aflat reprezinta doar o modesta imagine a ceea ce s-a petrecut cu adevarat, a fost o experienta care ma va marca toata viata.
Tocmai de aceea, imi exprim deplina compasiune fata de victimele si familiile celor care au avut atat de mult de suferit de pe urma regimului nazist si raman implicat cu hotarare in demersurile privind combaterea antisemitismului.”

Într-o emisiune televizată, în primăvara anului trecut, Dan Şova declara: “Scrierile istorice de origine evreiasca ziceau de o carte interesanta despre pogromul evreilor in Romania. O sa vedem ca Tesu Solomovici are o carte interesanta despre pogromul evreilor. Recunoaste ca pe teritoriul Romaniei niciun evreu nu a avut de suferit si asta s-a datorat lui Antonescu”

Afirmațiile senatorului au stârnit critici din partea comunităţilor evreieşti, Aurel Vainer – preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România arătându-se deranjat de declaraţiile lui Şova: ”Am spus şi repet mâhnirea şi indignarea mea pe un tânăr senator al PSD. Nu credeam că este în stare să dea o astfel de declaraţie în care neagă practic prezenţa Holocaustului în România. A spune Antonescu ne-a salvat pe toți evreii e atât de departe de adevăr!”

Unii au citit și asta: