in

De ce apare ulciorul și cum te ferești de el

Orjeletul numit popular ulcior este o infecție localizată la una dintre glandele sebacee de la baza unei gene. Infecția poate să apară fie la interior, fie la exteriorul pleoapei și poate să apară la orice categorie de vârstă.

De regulă, ulciorul dispare în câteva zile și nu lăsă urmări asupra ochiului. Însă dacă în 48 de ore roșeața ochiului nu dispare și pleoapa se umflă în continuare, trebuie să mergi la medicul specialist oftalmolog pentru un tratament adecvat.

De cele mai multe ori la baza infecției se află Stafilococul auriu. Și obiceiul de a freca tot timpul ochiul când ai mâinile murdare dar și igiena slabă în zona oculară pot să fie cauze care favorizează apariția ulciorului. Este esențial să nu împrumuți prosopul și obiectele de igienă, iar dacă mergi la piscină sau la bazin să ai grijă ca apa bazinului să fie curată. Ideal este ca la bazin să porți ochelari de protecție.

Primele semne și manifestări ale ulciorului sunt: durerea sau senzația de arsură, înroșirea pleoapei, umflarea zonei respective. Dacă ulciorul este localizat extern șanse de a se vindeca se la sine sunt mari, însă atunci când acesta este intern, sunt necesare proceduri realizate de medic, de multe ori intervenția chirurgicală pentru scoaterea lui.

Diagnosticul se realizează în cabinetul medicului specialist oftalmolog care de multe ori realizează din zona cu puroi o antibiogramă. În felul acesta, tratament este cel mai corect de prescris.

În ce constă tratamentul:

Înainte de a merge la medic, imediat ce a apărut ulciorul poți pune comprese reci, cu apă sau gheață pe locul respectiv. Acestea au rolul de a grăbi evacuarea puroiului. În cazul în care infecția nu trece, medicul poate prescrie antiinflamatorii și picături care au antibiotic sau unguent cu antibiotic. Un rol important în are și igiena locală. Atenție! Medicii avertizează că sub nicio formă, niciodată nu trebuie să încerci măcar să scoți singură puroiul sau să storci ulciorul deoarece pot să apară complicații grave.

Printre complicațiile posibile ale ulciorului se regăsesc: conjunctivita sau infecția coreneei.

Sursa: www.doctorulzilei.ro

Written by infomuntenia.ro

Seminar organizat de eurodeputatul Mircea Diaconu, la Bruxelles

Comedia „Oh, Ramona!” rulează la Cinema Călărași până pe 24 februarie(vezi trailer)