in

De ce să consumi pepene roșu vara aceasta

E bun, zemos, răcoritor, conține puțin zahăr, dar are vitamine, fibre și minerale esentiale pentru sanatate. Vorbim azi despre beneficiile pepenelui roșu.

Pepenele roșu (Citrullus lanatus), cu versiunile lui de nume: pepene verde, lebeniță, curcubete, lubeniță, harbuz este un fruct delicios și răcoritor, numai bun de consumat în zilele toride de vară. Am fi tentați să credem că ceea ce e bun la gust, ne provoacă neplăceri în alte privințe. Nimic mai neadevărat în cazul pepenelui, care e din cale-afară de sănătos, bogat în vitamina C, vitamina A și mulți azi compuși benefici. În plus, o cană de pepene tăiat bucățele conține numai 46 de calorii, cifră încurajatoare pentru aceia care sunt într-o permanentă luptă cu kilogramele.

Iată care sunt principalele 9 motive pentru care e recomandat să consumi pepene:

1. Te hidratează

Cea mai importantă și la îndemână metodă prin care te poți păstra hidratat e aceea de a bea apă. Dar, în același timp, contează și ceea ce mâncăm. Unele alimente conțin cantități mari de apă, fiind astfel de mare ajutor în procesul de hidratare. Pepenele roșu e unul dintre aceste alimente: conține nu mai puțin de 92% apă! Pe lângă hidratare, un aspect important e acela că pepenele oferă senzația de sațietate. Mâncând pepene, consumi o cantitate consistentă de apă și fibre și scapi de foame, fără prea multe calorii.

2. Conține nutrienți și compuși vegetali benefici

O cană (154 grame) de pepene conține mulți nutrienți, printre care următoarele vitamine și minerale:

Vitamina C: 21% din doza zilnică recomandată (DZR)
Vitamina A: 18% din DZR
Potasiu: 5% din DZR
Magneziu: 4% din DZR
Vitaminele B1, B5 și B6: 3% din DZR
De asemenea, pepenele este bogat în carotenoide precum betacarotenul și licopina. În plus, conține citrulină, un aminoacid esențial.

Iată o prezentare a celor mai importanți aminoacizi prezenți în acest fruct vedetă a verii:
Vitamina C
Un antioxidant care ne ajută să prevenim acțiunea dăunătoare a radicalilor liberi asupra celulelor.

Carotenoidele
Sunt o categorie de compuși vegetali, precum alfacarotenul și betacarotenul, pe care organismul nostru îi transformă în vitamina A. Licopina este tot un carotenoid, cu puternice proprietăți antioxidante, de mare folos pentru sănătatea oaselor și a pielii. De asemenea, licopina este responsabilă și pentru culoarea roșu-aprins a miezului de pepene.

Cucurbitacina E
Este un alt compus cu efecte antioxidante și antiinflamatoare pe care îl găsim în pepene.

Citește mai mult: viataverdeviu.ro

Written by infomuntenia.ro

Camion cu nisip răsturnat, șofer transportat la București

Box: Călărășeanul Ivan Gabriel Leon a obținut medalia de aur la Turneul Internațional din Serbia