Dolarul american şi-a continuat aprecierea puternicǎ faţǎ de Euro şi alte monede importante ale lumii. Investitorii au un apetit în creştere pentru moneda americanǎ şi renunţǎ la investiţiile în materii prime : scade preţul petrolului. Eterogenitatea economiilor din UE <<atacǎ>> stabilitatea Euro.
«Moneda europeanǎ şi-a continuat declinul în ultima sǎptǎmânǎ, devalorizându-se dramatic faţǎ de dolarul american, în primul rând din cauza îngrijorǎrii investitorilor în ceea ce priveşte situaţia deficitului bugetar dintr-o serie de ţǎri din UE- Grecia şi nu numai: problemele din Spania şi Portugalia nu sunt deloc de neglijat, iar în ultima perioadǎ au pus la rândul lor presiune asupra Euro.
E posibil, de asemenea, ca şi alte state sǎ treacǎ pe aceeaşi listǎ cât de curând, ceea ce slǎbeşte încrederea în moneda Euro şi testeazǎ mecanismele UE deopotrivǎ», a arătat Victor Safta, directorul sucursalei din România a X-Trade Brokers, cea mai mare casă de brokeraj din Europa Centrală şi de Est. «România este o ţarǎ membrǎ UE şi ar trebui sǎ <<ne bucurǎm>> când moneda Europeanǎ este puternicǎ ; având în vedere însǎ cǎ avem o monedǎ naţionalǎ care relaţioneazǎ majoritar cu Euro- cel puţin deocamdatǎ declinul monedei Europene, atât în valoare absolutǎ, cât şi în raport cu USD, în general ne este favorabil, mai puţin companiilor care fac export », a subliniat Victor Safta.
Moneda Euro a atins cel mai scǎzut nivel din ultimele 8 luni faţǎ de dolarul american, ajungând, vinerea trecutǎ, la o valoare de 1,3585 USD pentru 1 Euro. Evoluţia a fost dramaticǎ mai ales în ultimele zile ale sǎptǎmânii trecute, iar « aceasta nu s-a datorat în mod special vreunor semnale pozitive venite din SUA, întrucât indicatorii publicaţi au fost contradictorii », spun analiştii X-Trade Brokers: pe de o parte s-a comunicat o scǎdere a ratei şomajului de la 10% la 9,7%, iar pe de altǎ parte o creştere a numǎrului de noi cereri de şomaj etc. «În consecinţǎ, creşterea dramaticǎ a dolarului american din ultimele zile este mai mult un fel de <<autogol>> al zonei Euro, decât o urmare a unor evoluţii majore pozitive din SUA. Oricare ar fi însǎ cauzele, influenţele acestui fapt asupra României sunt majoritar pozitive », a precizat Victor Safta.
De principiu, puţini români sunt interesaţi de cotaţiile dolarului american în raport cu Leul, Euro sau altǎ monedǎ ; «însǎ, chiar dacǎ nu ne mai raportǎm zi de zi la moneda americanǎ- aşa cum fǎceam cu mulţi ani în urmǎ, evoluţia USD continuǎ sǎ ne influenţeze major economia: dolarul american rǎmâne încǎ principala monedǎ de schimb a lumii şi, dincolo de valute şi monede, <<dirijeazǎ>> preţurile majoritǎţii mǎrfurilor de care avem nevoie zilnic », subliniazǎ analiştii X-Trade Brokers.
Valoarea dolarului american influenţeazǎ mai mult decât semnificativ preţurile materiilor prime. « Preţurile materiilor prime nu mai sunt de mult timp date de doar de raportul dintre cerere şi ofertǎ: materiile prime devin instrumentul preferat de investitori atunci când valoarea USD scade, astfel încât un dolar american slab susţine- adesea nejustificat economic- un preţ ridicat al mǎrfurilor şi vice-versa.
În prezent, prin aprecierea categoricǎ a monedei americane, investitorii şi-au îndreptat atenţia cǎtre aceasta, în detrimentul materiilor prime, fapt care a condus sau contribuit semnificativ- de la caz la caz- la scǎderea preţurilor acestora », a arǎtat Victor Safta. Exemplul cel mai bun în acest sens îl constituie petrolul, care în 2009 a înregistrat importante creşteri de preţ, fǎrǎ sǎ aibǎ la bazǎ semnale privind ieşirea economiei mondiale din crizǎ şi deci creşterea necesarului de combustibili şi alte derivate. Dupǎ ce la începutul anului a înregistrat valori de peste 80 USD per baril, preţul petrolului a scǎzut în ultima perioadǎ ajungând vineri la un nivel de 70,29 USD/ baril.
Alǎturi de petrol, şi alte mǎrfuri au înregistrat scǎderi de preţ semnificative de la începutul anului şi pânǎ în prezent : grâul, porumbul, cafeaua, cuprul etc. «În unele cazuri, scǎderile s-au datorat exclusiv aprecierii dolarului, în altele, evoluţiile au avut la bazǎ şi alţi factori, iar aprecierea dolarului a avut doar rol de <<susţinere>>. În concluzie, un dolar american mai puternic, de principiu ne este favorabil, o monedǎ Europeanǎ mai slabǎ- de asemenea, mai puţin exportatorilor şi deficitului de cont curent », a arǎtat Victor Safta.