in

De la cititori | De prin Calarasi

masa-bogataCalarasi. Un oras unde intoarce trenul. Vanturile Baraganului ridica gunoaiele pe strazile tot mai inguste parca sufocate de masini la mana a noua cu numere de Bulgaria. Saracie , saracie dar fudulia e la ea acasa. Uite asa e si cu Scoala postliceala sanitara care mai mult este decat este, dar asta e un subiect aparte. Este pentru ca este in acte . Nu este pentru ca nu exista.

Daca te duci in oras si intrebi unde e cladirea scolii de asistente , n-ai s-o gasesti din simplul motiv ca n-are asa ceva. Un liceu fost metalurgic gazduieste intr-o debara asa zisa cancelarie a scolii sanitare postliceale .Sufocata de dosare si lucrari vechi de diploma , de-abia de zaresti sub lentilele groase secretara scolii , de altfel alaturi de o femeie de serviciu singurele angajate ale scolii.

Cadrele didactice – vorba vine- sunt cadre medicale cu conventii peste care troneaza o pensionara pe post de directoare. Ai zice ca e de rau daca nu ai afla ca an de an aici se produc pe banda rulanta promotii de asistente . Dai banul de taxa si gata…de cele mai multe ori nici nu mai trebuie sa treci pe la scoala…uite asa se face ca nu mai e femeie de serviciu sau infirmiera din spitalul mare care sa nu fie eleva la scoala de asistente…

Ei , si aceasta scoala de fapt decat din asta traieste din amarata de taxa scolara. Dar fudulia e mare ce vrei!!!! Se cuvine sa mai aratam un amanunt: inspectoratul scolar dupa profunde procese cognitive a arondat bijuteria de scoala scolilor de arte si meserii adica pe undeva o puse pe piedestalul scolilor profesionale. Da , bine dar cu onoarea caragialesca ce facem ? ca an de an desi vine la toate mesele un inspector de scoala profesionala , de meseria sa instructor auto ( ehei , din partea inspectoratului , ce mai tura vura… ) se canta la absolvire Gaudeamus…de stai sa te scarpini in cap….greu sa intelegi…

Anul acesta ,ca si anul trecut, scoala a mai produs si o serie de asistenti de farmacie. Treaba anevoioasa deoarece tinerele vlastare, unele mai in varsta decat profesoarele dar asta e alta poveste , iata ca miraculos au promovat desi scoala cum va spuseram mai nainte nu are pic de baza materiala. Sa faca si bietele fete o practica in vreun laborator , de unde…ca doar vor umple farmaciile din oras pe post de vanzatoare de medicamente , nu-i asa ?

Si daca meserie nu se invata , ce-ar fi de facut? Organizezi un examen de sfarsit de an strong cu masa intinsa la care cum altfel iti chemi mentorul ( Va amintiti , cel cu scoala de soferi…) si chemi sa vorbeasca in numele cadrelor didactice pe cate unul care nu le-a fost profesor. Hai nu radeti ca asa s-a si intamplat , ginecologul care nu le predase nimic le-a urat si el ce a stiut si cu asta…basta. Noroc cu organizarea ca a fost de necrezut. Intr-o sala de clasa , de la liceul gazda ca doar n-ati uitat ca scoala de care vorbim e vai de mama ei , s-a adus ciorba , friptane ,  , alea , alea si onorata comisie s-a infruptat in ciuda emisiunilor de la televiziuni cu banii de protocol.

Ptiu , puschea pe limba ca fetele spun ca ar fi dat peste 5 milioane de lei fiecare , sa se tot fi strans peste 130 milioane lei vechi… da de meritat a meritat : examen n-a fost decat intre ciorbe si felul urmator , ca se zvonise ca vin unii din minister si vor sa asiste la examenul de absolvire conform orarului oficial. Care orar ca tanti a noastra terminase examenul cand cu ciorba , pupase piata independentei , alea se pupasera ca au absolvit si cand colo le suna telefonul si le spune ca daca vine ministerul sa mai vina odata conform programarii sa mai dea odata examenul….

Toate s-au terminat cu bine , ministerul n-a gasit scoala- era si greu – si s-a mai pus de o masa ca sa poata directoarea sa dirijeze cu mana ferma Gaudeamus batand tactul din piciorul drept si nescapandu-l din ochi pe inspectorul de la profesionala…Se asterne o binemeitata vacanta dupa care , i-auzi braul , la toamna se pune de o noua promotie. Halal sa ne fie !

Cu consideratie,
un Profesor Dezamagit

Nota redacţiei: Textul de mai sus ne-a fost trimsi prin e-mail. Pentru că în text nu se face referire, clar,  la nume de persoane am hotărât săl publicăm deşi “profesorul dezamăgit” nu şi-a dezvăluit identitatea. În cazul în care s-ar fi amintit nume de persoane reale şi articolul nu ar fi fost asumat de o persoană reală, acesta nu ar fi fost publicat.  Mai pe româneşte, regula noastră e simplă: Zici cu nume, dar ni-l spui şi pe al tău.