in

Deputat Nicolăescu: “Domnule Prim-Ministru, trebuie să vă asumaţi genocidul împotriva poporului român!”

Într-o scrisoare deschisă către premieru Emil Boc, deputatul PNL de Călăraşi Eugen Nicolăescu atrage atenţia că prin schimbarea propusă privind sistemul de compensare, va creşte plata efectivă a pacienţilor la reţetele compensate chiar de peste 10 ori decât în prezent, ceea ce va însemna schimbarea tratamentelor cu medicamente mai ieftine, dar mult mai slabe ca eficienţă terapeutică.

Scrisoare deschisă

adresată  Primului-Ministru Emil Boc

Domnule Prim-Ministru ,

Sper şi cred că şi dumneavoastră  aţi aflat, ceea ce ştiu toţi cetăţenii ţării noastre, cu ce  probleme grave se confruntă sistemul de sănătate, în special din cauza subfinanţării acute.

Pentru acest motiv, şi pentru încă multe altele, grupul parlamentar PNL din Camera Deputaţilor a depus deja o moţiune simplă referitoare la situaţia dezastruoasă din Sănătate şi a propus o serie de soluţii, cu sinceritate şi credinţa că acestea pot ameliora parţial situaţia dramatică existentă.

Eu personal am avut întâlniri cu cetăţenii, inclusiv pensionari, medici şi reprezentanţi ai presei din colegiul meu din Călăraşi, pentru a cunoaşte şi mai bine realitatea tristă şi dureroasă care apasă vieţile celor care au cea mai mare nevoie de medicamente, de servicii medicale, de o asistenţă medicală normală.

De aceea demersul meu pleacă de la problemele reale care afectează viaţa de zi cu zi a milioane de români şi doreşte să vă semnaleze două intenţii anunţate de instituţiile guvernamentale de specialitate referitoare la reglementarea modului de compensare a medicamentelor şi a introducerii operaţiunii de coplată.

Ambele proiecte bănuiesc că urmăresc numai acoperirea deficitului major de finanţare numai de către cetăţeni, fie prin plata consultaţiilor de la medici, fie prin creşterea contribuţiilor pacienţilor la nivelul de compensare a medicamentelor, concomitent cu micşorarea compensării preţului de către Stat prin Ministerul Sănătăţii şi Casa Naţională de Asigurări de Sănătate în vederea obţinerii de economii ale Statului în detrimentul oamenilor.

Cu alte cuvinte vă informez că, prin schimbarea propusă privind sistemul de compensare, va creşte plata efectivă a pacienţilor la reţetele compensate chiar de peste 10 ori decât în prezent, ceea ce va însemna schimbarea tratamentelor cu medicamente mai ieftine, dar mult mai slabe ca eficienţă terapeutică, medicamente care nu mai sunt fabricate de peste 25 – 50 de ani şi care nu au mai fost prescrise de medici pentru că sunt utilizate în mod curent medicamente mai performante din toate punctele de vedere, inclusiv pentru eliminarea efectelor adverse.

De asemenea, sistemul de compensare propus are şi alte dezavantaje medicale pe care medicii le-au reliefat: pentru aplicarea noului sistem circa 8 milioane de români vor trebui să meargă într-o lună la medic pentru prescrierea reţetelor cu medicamentele ieftine, chiar dacă acestea nu vor avea acelaşi efect terapeutic.

Nu ştiu cum vă puteţi imagina că în 21 de zile lucrătoare circa 11000 de medici de familie vor putea consulta şi prescrie 8 milioane de reţete, circa 35 pacienţi pe zi, pentru a le putea oferi oamenilor posibilitatea să-şi cumpere medicamente mai proaste şi mai ieftine decât utilizau în mod normal, cu toate că în multe cazuri asemenea substituiri nu sunt posibile din punct de vedere medical.

Credeţi că economisirea a circa 10% din fonduri, cât se estimează, merită acest efort din partea medicilor şi a pacienţilor, aceasta stare de agitaţie pentru nişte oameni bolnavi?

Credeţi, lucru şi mai grav!, că merită să se strice schemele terapeutice uzitate şi tratamentele verificate  care au salvat vieţile a milioane de oameni şi să se pună în pericol viaţa cetăţenilor din cauza nesăbuinţei unor birocraţi?

Credeţi că oamenii care nu-şi vor mai putea lua tratamentele eficiente obişnuite se vor simţi mai bine?Dimpotrivă!  Agravarea stării de sănătate îi va determina să se adreseze din nou medicilor de familie sau chiar specialiştilor din  spitale pentru a se putea salva de complicaţiile ivite ca urmare a schimbării tratamentelor şi a efectelor nemulţumitoare ale terapiilor ieftine, impuse cu forţa!

Credeţi că economiile pe care presupuneţi că le veţi obţine nu vor fi anulate de cheltuielile suplimentare efectuate cu pacienţii a căror stare s-a agravat din cauza aplicării unui tratament mai puţin eficient şi cu alte efecte nedorite?  Acestea sunt problemele de care oamenii sunt îngrijoraţi , de care chiar s-au speriat!

Pe lângă această situaţie, inexplicabilă pentru o ţară civilizată care ar trebui să aibă grijă de cetăţenii săi, la noi, în România, Guvernul doreşte şi plata fiecărei consultaţii, de parcă românii s-ar duce la medic ca la spectacol, când toţi ştim că românii n-au deloc o sănătate bună, (şi puteţi evalua comparativ speranţa de viaţă a românilor cu aceea a altor popoare din Europa!).

Dacă  v-aţi fi informat despre rezultatele aferente celor 11 milioane de români care au apelat la Programul naţional de evaluare a stării de sănătate a populaţiei, aţi fi constatat că românii nu se duc la medic decât atunci când nu se mai pot trata acasă, singuri, ceea ce înseamnă că românul nu merge la medic degeaba, ci numai când are nevoie şi, atunci, de ce să i se ia bani?

Aţi spus că vreţi să măriţi vârsta de pensionare, dar vă amintesc că românii au o speranţă de viaţă redusă în comparaţie cu alţi europeni şi dacă se vrea creşterea speranţei de trai este necesar să se finanţeze programe de prevenţie la care oamenii să participe şi nu să le impuneţi achitarea unor sume – coplata – care să-i descurajeze să meargă la medic.

Domnule Prim-Ministru, înţeleg foamea de bani a sistemului sanitar sub guvernarea dumneavoastră, dar nu înţeleg şi nu pot să accept condamnarea compatrioţilor noştri la moarte sau la o viaţă subumană, fără posibilitatea tratării bolilor şi prevenirii atâtor maladii necruţătoare.

Nu ascultaţi părerile cinicilor din ministerul de resort şi din Casa Naţională de Asigurări de Sănătate care nu pun niciun preţ pe românii bolnavi, nemulţumiţi, pe bună dreptate, de peste cincizeci şi cinci de ani de sistemul sanitar românesc!

Vă  solicit, domnule Emil Boc, implicarea dumneavostră directă şi imediată, responsabilă de respingerea acestor propuneri de acte normative iraţionale şi inumane.

Vă  solicit găsirea altor soluţii, în primul rând asigurarea unei finanţări care să permită funcţionarea sistemului, chiar la limită minimă, dar care să poate satisface achiziţionarea de medicamente şi de către persoanele care, în acest an, au salariile şi pensiile îngheţate, de fapt chiar mai mici decât anul trecut!, în condiţiile în care preţurile medicamentelor vor creşte din luna aprilie.

Domnule Prim-Ministru, daţi dovadă de cumpătare şi nu permiteţi adoptarea proiectului,  contractului-cadru aşa cum a fost prezentat, cu prevederile aberante amintite şi nici a altor acte normative care fac din pacienţi cobaii României, fără o evaluare corectă a impactului pe care-l produc asupra oamenilor!!!

În caz contrar, domnule Prim-Ministru, trebuie să vă asumaţi genocidul împotriva poporului român!!!

Eugen Nicolăescu, deputat

21 martie 2010

În sfârşit: Maternitatea din Călăraşi funcţionează din nou

Fotografii de la cititori: Călăraşiul altfel