in ,

Deputatul de Călăraşi, Eugen Nicolăescu, acuzat de fals în declaraţia de avere

Fostul ministru al sănătăţii, actual deputat (PNL) de Călăraşi, Eugen Nicolăescu, este acuzat de fals în declaraţii, Agenţia Naţională de Integritatea (ANI) sesizând deja Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Într-un comunicat de presă emis astăzi ANI precizeză: „în urma verificărilor efectuate, s-a constatat că situaţia patrimonială reală a domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN nu este corect reflectată în declaraţia de avere depusă la data de 03.06.2009, deoarece domnul deputat a omis să înscrie donaţiile efectuate în perioada 30.10.2008 – 15.12.2008 în contul bancar deschis pe numele său la B.C.R. S.A.

Având în vedere că aspectele menţionate anterior constituie indicii temeinice privind săvârşirea de către domnul deputat NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, asupra căreia doar organele judiciare au competenţa de a se pronunţa, s-a dispus sesizarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.”

Nicolăescu spune că n-a fost înştiinţat oficial, ANI zice că l-a anunţat de trei ori

Liberalul Eugen Nicolăescu a declarat astăzi că n-a fost anunţat oficial de către ANI că această instituţie ar fi făcut vreo sesizare împotriva sa către Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

În replică la declaraţia deputatului de Călăraşi, ANI a revenit cu precizări: „Având în vedere afirmaţiile domnului deputat NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN, exprimate public în urma comunicatului de presă emis în data de 26 ianuarie 2010 de către Agenţia Naţională de Integritate, potrivit cărora acesta nu a fost informat oficial de către A.N.I. despre acuzaţia de fals în declaraţii, deşi în toamna lui 2009 a fost ”în contact cu un inspector de integritate când se părea că nu exista nici un fel de problemă…”, pentru o corectă şi completă informare a opiniei publice, Agenţia Naţională de Integritate face următoarele precizări:

1) La data de 01.07.2009, în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, Agenţia Naţională de Integritate s-a sesizat din oficiu cu privire la posibila nerespectare de către domnul deputat NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN a dispoziţiilor legale referitoare la completarea şi depunerea declaraţiilor de avere.

2) Procedura de înştiinţare a fost îndeplinită în conformitate cu prevederile Legii nr. 144/2007, republicată, domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN fiind informat prin trei comunicări succesive (în datele de 16.07.2009, 07.08.2009 şi 24.08.2009) despre declanşarea procedurii de verificare, precum şi cu privire la drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului, de a fi asistat sau reprezentat de avocat şi de a prezenta orice elemente justificative pe care le consideră necesare.

3) În urma invitaţiei transmise domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN la data de 26 august 2009, acesta a făcut uz de drepturile sale de a lua cunoştinţă de actele şi lucrările dosarului şi de a aduce lămuriri cu privire la aspectele consemnate de către inspectorul de integritate, prezentându-se la sediul A.N.I. în data de 07.09.2009.

4) La data de 29.10.2009, domnul NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN s-a prezentat a doua oară la sediul Agenţiei pentru discuţii suplimentare pe marginea actelor şi lucrărilor ataşate la dosarul cauzei.

5) Actul de constatare prin care a fost sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea efectuării de cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii de fals în declaraţii, prevăzută şi pedepsită de art. 292, Cod Penal, a fost transmis domnului NICOLĂESCU GHEORGHE EUGEN la data de 09.12.2009 şi, ulterior, retransmis la data de 18.01.2010.”