Deputatul Florea, alături de premierul Ponta la simpozionul consacrat Zilei Justitiei

Ponta si Florea

Deputatul PSD Daniel Florea a participat alaturi de Premierul Romaniei, Victor Ponta,vineri – 5 iulie, la simpozionul consacrat Zilei justitiei.

La acest eveniment deputatul PSD, a prezentat alocutiunea domnului Valeriu Zgonea- Presedintele Camerei Deputatilor, mesaj din care redam principalele pasaje:

“Un stat european modern este acela în care fiecare cetăţean priveşte cu încredere către justiţie, către procurori şi către judecători. De aceea, avem obligaţia de a garanta separarea şi echilibrul puterilor în stat, prin consolidarea puterii judecătoreşti.
Nu ne putem permite influenţe în actul de justiţie, la fel cum nu putem permite justiţie televizată sau denigrarea magistraţilor.
Mai mult decât oricând, România are nevoie de recredibilizarea justiţiei, de reafirmare a capacităţii instituţiilor abilitate să ofere un act de justiţie corect, eficient, desfăşurat în termene rezonabile şi la un cost accesibil tuturor cetăţenilor.
Sistemul de justiţie din România a dovedit de-a lungul timpului că are resursele interne de a se reforma. Astăzi, este mai importantă decât oricând consolidarea instituţională a sistemului judiciar, prin reorganizarea parchetelor şi a instanţelor şi prin creşterea integrităţii bazată pe standarde profesionale.Am încredere că într-o Românie Europeană, sistemul de justiţie va reuşi să depăşească orice impediment şi orice provocare.
Proiectul unei noi Constituţii a României trebuie să conţină prevederi clare cu privire la rolul şi cooperarea între puterile din stat, iar puterea judecătorească are nevoie de mecanisme care să îi asigure independenţa şi protecţia faţă de influenţe politice sau de alt fel.Toate acestea vin şi ca un angajament în faţa partenerilor noştri externi, care privesc cu atenţie evoluţiile sistemului de justiţie din ţara noastră. România trebuie să iasă de sub lupa ţărilor care se opun aderării ţării noastre la spaţiul Schengen, inclusiv din considerente ce vizează eficienţa justiţiei. De aceea, dezbaterea de astăzi sper să aducă în atenţia participanţilor punctele vulnerabile ale puterii judecătoreşti şi soluţii pentru remedierea oricăror situaţii care pot pune sub semnul întrebării actul de justiţie.”

Invitatii de onoare ai acestui eveniment au fost: Ioan Chelaru- Presedintele Uniunii Juristilor din Romania; Robert- Marius Cazanciuc- Ministrul Justitiei; Tiberiu Mihail Nitu- Procuror General al Romaniei; Livia Doina Stanciu -Presedinte al Inaltei Curti de Casatie si Justitie; Oana Schmidt- Haineala- Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii; Ioan Muraru -Profesor Universitar Doctor; Nicolae Popa- Profesor Universitar Doctor.

Ziua Justitiei

Unii au citit și asta: