Dieta fără carbohidraţi: alimente permise şi nepermise

Dieta fără carbohidrați sau cum să slăbești fără să-ți fie foame este deja dieta preferată a celebrităților, iar principiul ei este simplu: elimină carbohidrații!

Ce sunt carbohidrații? Aceștia reprezintă cea mai importantă sursă de energie pentru organism, dar și principalul motiv pentru care se depun kilogramele, în cazul în care corpul nu arde în totalitate excesul. Dieta fără carbohidrați poate fi chiar un stil de viață, cu condiția să reușești să spui NU mai multor tipuri de alimente.

Numeroase studii au fost dezvoltate de cercetători în ultimii 11 ani legate de dieta fără carbohidrați, iar concluziile experților în nutriție și sănătate au fost în favoarea acestei diete.

Eliminarea carbohidraților este o alternativă excelentă inclusiv pentru tratarea obezității, dar și a altor afecțiuni cu care societatea modernă se confruntă din cauza alimentelor procesate și mâncării nesănătoase. Carbohidrații sunt exact compușii pe care organismul îi asimilează cel mai repede, cu mici diferențe, pe care dieta fără carbohidrați le conține.

Carbohidrați răi vs. Carbohidrați buni
Fie că este vorba despre carbohidrați sau zaharuri, procesarea lor rapidă de către organism generează glucoza din corp. Există însă două tipuri de carbohidrați care generează energie: fie cu eliberare rapidă – carbohidrații răi, fie cu eliberare treptată – carbohidrații buni.

O altă diferență importantă între cele două tipuri de carbohidrați este conținutul de grăsimi, fibre și minerale. Carbohidrații buni conțin mai multe fibre, pe când carbohidrații răi mai multe grăsimi și zaharuri.

Așadar, carbohidrații răi eliberează rapid zaharurile în corp și creează senzația de foame la foarte scurt timp după masă. Carbohidrații buni se digeră lent, iar energia este eliberată constant, treptat.

Cantitatea de carbohidrați buni pe care alegi să o consumi depinde foarte mult și de stilul de viață și consumul tău de energie zilnic. Cu cât faci mai multă mișcare, cu atât consumi mai multă energie – deci carbohidrații buni.

Asta înseamnă că dieta fără carbohidrați constă, de fapt, în eliminarea completă a carbohidraților răi și consumul moderat al carbohidraților buni, care trebuie să reprezinte maximum 40% din totalul alimentelor care vor fi introduse în mesele zilnice.

Ce avem voie să mâncăm și ce nu daca tinem regimul fara carbohidrati?

Alimente nepermise
-Zahăr, îndulcitori articiali, prăjituri, înghețată, gemuri, dulcețuri;
-Alimente care conțin gluten: cereale, biscuiți, paste făinoase, griș, pâine de orice fel, orez;
-grăsimi hidrogenate, uleiuri vegetale, chipsuri din comerț;
-alimente procesate, semipreparate, sosuri din comerț, ketchup, maioneză;
-fructe bogate în glucide: struguri, banane, mere, pere, cireșe, portocale, stafide;
-legume cu conținut de amidon: cartofi, fasole, mazăre; păstârnac, porumb;
-murăturile și otețul;
-sucuri naturale.

Alimente indicate in dieta
-Carne de vită, porc, pui, curcan, carne de miel, preferabil fără grăsimi;
-Pește;
-Ouă;
-Legume fără amidon: spanac, broccoli, salată verde, morcovi, varză, țelină, măsline, castraveți, ceapă, roșii, avocado, andive, ciuperci;
-Fructe: mere, portocale, pere, coacăze, căpșuni;
-Semințe și nuci: fistic, alune, semințe de floarea-soarelui;
-Ulei de cocos, unt, ulei de măsline, ulei de ficat de cod;
-Cafea, ceaiuri fără zahăr, apă.

Dacă te-ai decis deja să dai startul dietei fără carbohidrați, reține că este extrem de important și felul în care combini alimentele.

Niciodată nu combina alimentele bogate în proteine cu alimentele bogate în carbohidrați.

Deși fructele apar pe lista de alimente permise, poți mânca, de exemplu, un singur măr pe zi sau cantități foarte mici din alte fructe care nu sunt permise. Unele fructe au un conținut foarte mare de zaharuri, ceea ce va duce la o eliberare rapidă a energiei. Cu cât se elimină mai mulți carbohidrați din dietă, cu atât slăbești mai mult. Sportul și mișcarea au, de asemenea, mare importanță în dieta fără carbohidrați.

Citeşte mai mult: http://diete-sanatoase.ro/diete-sanatoase/dieta-fara-carbohidrati

Unii au citit și asta: