DIICOT investighează un grup infracţional din Călăraşi acuzat de evaziune fiscală şi spălare de bani

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Iaşi efectuează 18 percheziţii domiciliare, pe raza judeţelor Iaşi şi Călăraşi, în vederea destructurării unui grup infracţional organizat, constituit din 12 de învinuiţi, specializat în săvârşirea infracţiunilor de contrabandă, evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals.

În fapt, se reţine că învinuiţii au efectuat importuri de cereale din Republica Moldova, prin Vama Sculeni, în cantităţi mai mari decât cele declarate la punctul vamal, cerealele fiind declarate în altă categorie decât cea reală ( de exemplu grâu furajer în loc de grâu panificabil).

Învinuiţii utilizau borderouri false pentru acoperirea cantităţilor de grâu importate şi nedeclarate la vamă şi pentru ridicarea în numerar de la bancă a sumelor de bani rezultate din vânzarea acestora.

În această modalitate, învinuiţii au comercializat cantitatea de aprox. 7000 tone de cereale, fără a evidenţia în actele contabile veniturile obţinute, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale aferente.
Valoarea totală a prejudiciului creat depăşeşte suma de 600 000 de euro. În cauză au fost învinuite şi 9 persoane juridice, societăţi comerciale, din judeţele Iaşi şi Călăraşi, pentru săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Unii au citit și asta: