Directorul Ecoaqua bea apă de la robinet. De ce ar trebui scumpită apa

Cezar Neagu Ecoaqua

ECOAQUA Călărași organizează o serie de evenimente cu prilejul Zilei Mondiale a Apei 2019. Directorul Cezar Neagu a organizat o conferință de presă în care a arătat realizările operatorului regional de apă și canal, dar a explicat și de ce prețul pe care îl plătesc călărășenii pentru apă/canal ar trebui să crească.

Reprezentantul operatorului regional Ecoaqua spune că preţul cu care unitatea cumpără energia electrică a crescut cu 230%, din iunie 2018 până în prezent. Creșterea salariului minim a influenţat, de asemenea, creşterea cheltuielilor de personal cu 10%.

Directorul Neagu mai spune că şi contribuţia de 4% la un proiect finanţat cu 100 milioane de euro este încă o piatră de moară peste bugetul de cheltuieli al Ecoaqua. Creşterea acestor cheltuieli nu a influenţat, deocamdată, valoarea facturilor pentru populaţie. Ultima scumpirea a serviciilor de canal şi alimentare cu apă potabilă a fost făcută în 2017.

La conferința de presă, directorul Ecoaqua, Cezar Neagu, i-a servit pe ziariști cu apă de la robinet, explicând că asta bea și el de ceva vreme încoace. Cezar Neagu spune că are încredere în calitatea apei pe care călărășenii o primesc la robinet și că aceasta este analizată zilnic de laboratoare biologice.

În Călăraşi, preţul pentru un metru cub de apă potabilă primită de populaţie este de 3,77 lei (fără TVA), ceea ce ne situează cam la mijlocul clasamentului naţional. Dacă adunăm, însă, şi preţul pentru canalizare, de 3,25 lei/mc, socoteala se schimbă un pic.

Oricum, la o primă vedere, observăm că cel mai preţ pentru apă se plăteşte în Voluntari, 4,89 lei/mc, dar canalizarea costă numai 1,11 lei/mc. Preţuri mai mari la apă sunt şi în Ploieşti, 4,69 lei/mc şi 2,86 lei/mc canalizare, Buzău, 4,64 lei/mc apă + 2,60 lei/mc canalizare.

Preţuri mai mici ca în Călăraşi găsim, de exemplu, în Târgu Jiu, Timişoara, Slatina şi Cluj Napoca.

Unii au citit și asta: