Directorul Ecoaqua, revocat din funcție. El zice că s-a încălcat legea

Cezar Neagu Ecoaqua

Neînțelegerile din cadrul operatorului regional de apă canal vor ajunge în instanță. Directorul general al Ecoaqua Călărași reclamă că a fost revocat din funcție cu încălcarea flagrantă a legii. Managerul Cezar Neagu spune că noul consiliu de administrație, care a decis revocarea sa din funcție, nu este statutar și conform certificatului constatator eliberat de Registrul Comerțului nu este legal în funcție.

O parte dintre acționari au contestat în instanță deciziile. Pe de altă parte, președintele Adunării Generale a Acționarilor, Eduard Grama, spune că toate hotărârile sunt legale. El mai reclamă că directorul Cezar Neagu nu și-a îndeplinit indicatorii de performanță contractuali, afirmație contestată de managerul Ecoaqua Călărași.

Ce spune directorul Cezar Neagu

Într-un punct de vedere cu privire la ultimele evenimente petrecute în structura de conducere a Ecoaqua Călărași, directorul general Cezar Neagu a precizat:

“AGA a societății a adoptat hotărâri cu încălcarea flagrantă a prevederilor Legii 31/1990 privind societățile comerciale, prevederile OUG 109/2011 privind întreprinderile corporative, prevederile Legii 51/2006 privind serviciile publice și prevederi ale Actului consotuitiv al societății Ecoaqua S.A.

În acest sens, enumăr doar câteva dintre acestea:
1. Revocarea și numirea membrilor Consiliului de Administrație a fost aprobată fără avizul ADI Ecoaqua
2. Hotărârile adoptate nu au fost luate cu vot secret
3. Numirea noului director general a fost făcută de un consiliu de administrație care nu este legal în funcție conform certificatului constatator eliberat de Registrul Comerțului Călărași.

Având în vedere toate aceste nereguli, o parte dintre acționari și alte persoane interesate au contestat în instanță solicitând stoparea abuzurilor conținute în cadrul acestor hotărâri nelegale.

Față de gravele abuzuri săvârșite de unele persoane care s-au autointitulat membri ai consiliului de administrație se vor face plângeri către organele competente pentru a se analiza gravitatea faptelor acestora și tragerea la răspundere conform legii.”

Primăria Călărași zice și ea că s-a încălcat legea la Ecoaqua

Municipiul Călărași, ca acționar al EcoAqua SA, a transmis luni, 18 mai 2020, către Registrul Comerțului, o Cerere de intervenție privind respingerea înscrierii a mențiunilor depuse de EcoAqua în sensul modificării actului constitutiv al acestei societăți, precum și a revocării administratorilor și numirii noilor administratori.

Într-un comunicat de presă, Primăria Municipiului Călărași a transmis: “Având în vedere cele expuse, Municipiul Călărași nu putea rămâne martorul încălcării flagrante a legii, prin care au fost demiși membrii unui Consiliu de administrație selectați în urma unei proceduri legale, transparente, cu experiență profesională de netăgăduit.

Mai mult, prin aceste schimbări brutale și nelegale produse de majoritatea actuală din cadrul AGA, deținută de PSD prin reprezentanții CJ Călărași, Fundulea, Lehliu Gară, Budești și Oltenița, și neînsușite de reprezentanții municipiilor Călărași și Urziceni, se pune în pericol semnarea unui contract de finanțare europeană de o importanță majoră pentru aria de acoperire a operatorului EcoAqua SA, cu o valoare de 250 de milioane de euro.

La baza acestei finanțări (oferită de POIM 2014-2020) se află aranjamentul instituțional operator-Asociație (regulă a Comisiei Europene), iar în spatele acestei realizări stă munca din ultimii ani a profesioniștilor ADI EcoAqua și UIP EcoAqua, diligențele fiind făcute de directorul general al societății, președinția ADI și membrii CA.”

Director nou în locul lui Cezar Neagu

foto: www.ziarulargesul.ro/

La câteva ore după ce Cezar Neagu reclama că revocarea sa din funcție s-ar fi făcut cu încălcarea flagrantă a legii, un nou director era pus la conducerea Ecoaqua Călărași.

“Preluarea conducerii echipei manageriale ale SC ECOAQUA SA Călărași reprezintă un parteneriat pe care îl fac cu fiecare beneficiar. În scurt timp voi dispune un audit financiar și vom ști foarte clar unde ne aflăm din punct de vedere economic. Cât privește populația, o asigur că de acum înainte apa la Călărași va avea un preț de bun simț”, a precizat noul director general interimar.

Victor Sandu este inginer constructor, a fost director general al Administrației Naționale Apele Române și manager în diverse proiecte europene.

Eduard Grama, președinte al Adunării Generale a Acționarilor Ecoaqua spune că atât schimbarea consiliului de administrație cât și al directorului Cezar Neagu s-a făcut cu respectarea legii, lucru pe care este sigur că îl vor constata și instanțele chemate să facă lumină în acest caz.

“Asigur călărășenii că împreună cu noul for decizional și cu noul director general interimar voi încerca să rezolv problemele cu care se confruntă această societate devenită o afacere de familie pentru administrația locală.  Nu voi mai tolera ca indicatorii de performanță să existe doar pe hârtie, mai ales că la sfârșitul acestei luni va demara Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de apă și apă uzată, proiect cofinanțat Fondul de Coeziune Prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020.” – a declarat președintele AGA Ecoaqua Călărași, Eduard Grama.

 

 

Unii au citit și asta: