in

DNA solicită arestarea senatorului PSD Cătălin Voicu

foto: www.dmax.ro

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a înaintat ministrului Justiţiei Cătălin Predoiu solicitarea de a sesiza Parlamentul României – Senatul, pentru a cere, în conformitate cu prevederile art. 72 alin. 2 din Constituţia României, art. 172 din Regulamentul Senatului României, încuviinţarea arestării senatorului Cătălin Voicu, inculpat în dosarul nr. 310/P/2009, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni:
– trafic de influenţă în formă continuată,
– fals în înscrisuri sub semnătură privată,
– participaţie improprie la infracţiunea de fals intelectual la legea contabilităţii, în legătură cu fapte de corupţie, în formă continuată.

În rezoluţiile de începere a urmăririi penale şi în ordonanţa de punere în mişcare a acţiunii penale procurorii au reţinut următoarele:
În perioada iulie – septembrie 2009, Cătălin Voicu, prevalându-se de prerogativele ce derivă din calitatea sa de senator, a primit de la un om de afaceri, în două tranşe, sumele de 250.000 RON (echivalentul a 60.000 euro) şi 200.000 euro, în schimbul intervenţiei pe lângă magistraţi din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea adoptării unei soluţii favorabile societăţii comerciale la care omul de afaceri era asociat.

De asemenea, în luna august 2009, Cătălin Voicu, a pretins şi primit de la un alt om de afaceri suma de 119.000, RON în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti pentru a-i determina să propună o soluţie favorabilă într-un dosar în care acesta era cercetat pentru fapte de natură penală. Pentru a disimula faptele de corupţie, Cătălin Voicu şi cumpărătorul de influenţă au întocmit documente financiar contabile care atestă împrejurări nereale.

În aceeaşi cauză, în a doua jumătate a anului 2009, Cătălin Voicu a cerut unor persoane cu influenţă în sfera politică să îi acorde sprijin politic în ocuparea unei funcţii în Guvernul României, în schimbul intervenţiilor sale pe lângă magistraţi din cadrul Tribunalului Bucureşti şi ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în vederea pronunţării unor hotărâri favorabile în care respectivele persoane aveau interese. De asemenea, Cătălin Voicu a pretins unei persoane foloase patrimoniale constând în facilitarea obţinerii pentru firme aflate în sfera sa de interes a unor contracte de achiziţii publice la autorităţi contractante din judeţul Constanţa.

La data de 10 decembrie 2009, faţă de Cătălin Voicu s-a dispus urmărirea penală, iar la data de 11 decembrie 2009 s-a pus în mişcare acţiunea penală sub aspectul săvârşirii a două infracţiuni de trafic de influenţă. Ulterior, la data de 22 ianuarie 2010, respectiv la 11 februarie 2010 şi 12 februarie 2010, cercetările au fost extinse, fiind dispusă urmărirea penală faţă de Cătălin Voicu şi sub aspectul celorlalte infracţiuni sus menţionate în cererea de încuviinţare a arestării preventive.
În susţinerea cererii privind încuviinţarea arestării au fost anexate copii conforme cu originalul ale documentelor relevante, respectiv 11 volume conţinând un număr total de 2663 file.

Ponta declară că PSD nu obstrucţionează Justiţia

După ce Direcţia Naţională Anticorupţie a făcut publică solicitarea pentru arestarea senatorului Cătălin Voicu, Vicor Ponta, preşedinte PSD, a făcut următoarea declaraţie: “Partidul Social Democrat nu obstrucţionează Justiţia, şi de aceea consider că Senatul trebuie să ia urgent o decizie. Cred de asemenea că nu Parlamentul, nu DNA şi nu mass-media sunt în măsură să judece, ci doar judecătorii se pot pronunţa privind vinovăţia sau nevinovăţia senatorului Cătălin Voicu.

Ca preşedinte al principalului partid de Opoziţie, la care se adaugă formaţia mea de jurist, vă pot spune că aducerea cu mandat şi arestarea sunt prevăzute în Codul Penal ca măsuri excecepţionale, care se aplică doar în cazuri excepţionale, prevăzute de Codul de Procedură Penală.

De aceea, în cazul de faţă interesul public dar şi de partid este ca dosarul să ajungă cât mai repede cu putinţă pe masa unui judecător, care să se pronunţe cu respectarea garanţiilor unui stat de drept.”