in

Dragoș Coman: “Crește numărul polițiștilor locali din stradă”

Pe contul oficial de Facebook al Primăriei municipiului Călărași a apărut informația că “în urma unor discuții purtate între primarul Daniel Ștefan Drăgulin, viceprimarul Dragoș Coman și conducerea Direcției Poliției Locale Călărași, pentru eficientizarea activității acestei instituții, începând cu 15 mai a.c. programul activităților de patrulare va fi de 8 ore, față de 12 ore cât e în prezent.”

Mulți dintre cei care au văzut nota au înțeles că polițiștii locali vor munci mai puțin, în loc să fie mai prezenți pe străzile din municipiu. L-am contactat pe viceprimarul Dragoș Coman, pentru a obține mai multe detalii în legătură cu activitatea Poliției Locale Călărași.

Numărul intervențiilor s-a dublat

 – Domnule viceprimar, spuneți-ne ce înseamnă modificare programului de patrulare, din 15 mai!
–  Din 15 Mai, ordinea și liniștea publică din municipiul Călărași  vor fi asigurate de efective sporite ale Poliției Locale în intervalele de timp ce s-au dovedit a prezenta risc sporit în nerespectarea normelor de conviețuire. Astfel, în intervalul orar 16.00-24.00, vor putea fi în stradă 6-8 echipaje, atât pedestre cât și auto.

– Ca membru al Executivului, ați fost unul dintre cei care v-ați ocupat de coordonarea activității Poliției Locale Călărași. Cum se vede evoluția acestei instituții?
– Pot să vă spun că numărul intervențiilor s-a dublat iar cel al sancțiunile este într-o continuă creștere…

– Amenzile sunt un reper? Există normă de amenzi?
– Nu, nu există plan de amenzi . Creșterea numărului de amenzi, am mai spus-o, nu ne bucură, iar recomandarea mea a fost pe cât posibil să se rezume la avertismente acolo unde este posibilă această măsură coercitivă. Însă creșterea numărului de amenzi reflectă prezența sporită, de la an la an, a polițiștilor locali, în toate zonele municipiului. Și, da, le-am recomandat și le recomand de fiecare dată, să fie fermi, curajoși, imparțiali și să acționeze în interesul cetățenilor și a comunității căreia îi aparținem cu toții.

Autovehiculele de patrulare au fost dotate cu camere video de supraveghere

– Am înțeles, haideți să ne întoarcem la partea cu evoluția Poliției Locale Călărași! Există așa ceva? Puteți să ne oferiți niște exemple?
– Din 2016 și până astăzi, Poliția Locală a trecut printr-un proces continuu de eficientizare și modernizare. Iar acest proces se va derula mai departe.  Vin cu câteva exemple în susținerea acestor afirmații: Au fost achiziționate o serie de echipamente moderne care sprijină activitatea polițiștilor locali la îndeplinirea misiunilor pe care le execută.

Spre exemplu, s-au montat sisteme GPS  pe toate autovehiculele de patrulare, astfel încât conducerea instituției are în permanență posibilitatea să urmărească traseele parcurse de patrulele mobile și să se aplice oportun formula “la orice sesizare intervine în cel mai scurt timp posibil patrula sau patrulele aflată sau aflate cel mai aproape de locul desfășurării evenimentului” iar întârzierile și staționările prelungite sesizate pe sistemul GPS impun raportarea și motivarea acestora.

De asemenea, autovehiculele de patrulare au fost dotate cu camere video de supraveghere, care permit monitorizarea traficului rutier, înregistrarea unor evenimente rutiere și de ordine publică la care poliția locală are competențe. Capturile video efectuate au fost folosite în instanță sau la soluționarea unor sesizări.

O altă măsură luată, începând cu anul 2018, a fost desființarea posturile de pază, vorbesc de posturile fixe, neperformante, iar polițiștii locali au fost redirecționați către activitatea de patrulare, mult mai eficientă.

Suntem departe de a fi mulțumiți

La Piața BIG am înființat un post permanent astfel încât să fie monitorizată această zonă în vederea desfășurării unui comerț civilizat. Urmare acestei măsuri s-a eliberat strada Belșugului, în zona pieței, de mașini expuse spre vânzare.

Am folosit, cu rezultate foarte bune,  un autoturism neinscripționat pentru activități de supraveghere a zonelor cu un potențial infracțional și contravențional ridicat și să știți că asta a ajutat la depistarea și identificarea unor indivizi certați cu legea.

–  Deci, sunteți mulțumiți de Poliția Locală…
– Suntem departe de a fi mulțumiți și încă ne lovim de factorul uman… De exemplu, media de vârstă înaintată a personalului Poliției Locale, 57 ani,  cu o legislație ce nu ne permite pensionarea pe sistemul celor din MAI, ne ridică probleme. Practic, este destul de greu să realizăm o întinerire a efectivelor.  Pe de altă parte, eu spun că există o colaborare bună cu conducerea instituție  și cu fiecare polițist local în parte, iar asta ne dă curaj că, de la an la an, această instituție își va câștiga respectul din partea cetățenilor, iar cele 2385 de amenzi aplicate nu vor mai fi un motiv de revoltă îndreptat către Poliția Locală. Ci din contră, aceste sancțiuni vor fi percepute de populație ca o declarație fermă că nu va fi acceptat nici un gest care să pună în pericol ordinea publică, interesul cetățenilor și a comunității.

Îi rog pe cetățenii municipiului să nu uite că, de fapt, Poliția Locală este în slujba comunității și, în consecință, pentru orice fel de probleme ce țin de ordinea și liniștea publică, să apeleze dispeceratul la numărul de telefon 0242.313.525.