Dragoş Coman: “Putem face o grădină zoologică de anvergură naţională”

Peste aproximativ două luni, pe 1 iunie, Grădina Zoologică din Călărași împlinește 38 de ani de existență. La momentul începerii activității, cu expunerea a câteva animale primite prin donație, nimeni nu s-a gândit că acest loc va deveni unul reprezentativ la nivel regional, chiar național.

Amplasată pe o suprafață de 9,4 ha, într-un cadru natural autentic, în Parcul Dumbrava, Grădina Zoologică a devenit însăși simbolul și motivul de mândrie al municipiului Călărași. Aproximativ 2000 de mamifere, păsări, pești și reptile constituie motivul pentru care peste 30.000 de persoane, călărășeni, vizitatori din țară sau străinătate vizitează în fiecare an Grădina Zoologică din Călărași.

Directorul Grădinii Zoologice din Călărași, ing. Cristian Tatavura se mândrește cu rezultatele colectivului pe care îl coordonează, amintind bucuria reproducției în captivitate a mai multe specii de mamifere, reptile și păsări, cum ar fi tigrul, maimuța pavian, cerbul lopătar, muflonul, șarpele boa constrictor, papagalii nimfă și agapornis. Directorul Tatavura spune că trebuie să fie chibzuit în administrarea bugetului, pentru că banii nu sunt prea mulți și la Grădina Zoologică sunt multe de făcut. În orice caz, prioritare sunt capitolele îngrijirea corespunzătoare a animalelor, întreținerea spațiilor verzi și a adăposturilor pentru animale.

După iarna târzie, angajații Grădinii Zoologice au trebuit să se grăbească pentru a pregăti obiectivul să fie cât mai primitor pentru primul mare flux de vizitatori, în minivacanța de Paște. O plimbare pe aleile Grădinii Zoo va fi o activitate reconfortantă pentru adulți, iar cei mici vor avea ocazia să cunoască în realitate, cum arată animalele din cărți.

Viceprimarul Dragoș Coman spune că Grădina Zoologică rămâne una dintre prioritățile Primăriei, fiind conștient de faptul că municipiul Călărași are un noroc fantastic cu acestă locație: “Îmi aduc aminte că eram copil și părinții mă aduceau la Grădina Zoologică. Țin minte cât de impresionat am fost când am văzut un tigru în carne și oase. Acum am aflat că o tigroaică de aici a fătat pui, acum câteva zile. Asta chiar e o performanță cu care nu se poate lăuda orice grădină zoologică. O să-mi aduc băiatul să vadă și el tigrii și celelalte animale. Cred că va fi la fel de impresionat pe cât am fost și eu. Realitatea este că lucrurile de anvergură se fac cu bani nu doar cu voință și din păcate susţinerea guvernamentală a lipsit de la Revoluţie si până astăzi, deşi grădini zoologice precum cea din Tg. Mureș, Brașov, Oradea, Craiova, Galați au primit fonduri de-a lungul timpului. Totuşi cu fonduri restrânse în ultimii ani s-au reuşit amenajarea lacului ce va avea un scop didactic, modernizarea aleilor şi din acest an Grădina Zoologica Călărași are una dintre cele mai moderne căi de acces, din țară. Promisiunea este că nu ne vom opri aici cu procesul de modernizare si extindere, si am credinţa ca putem face o gradina zoologica de anvergură națională.”

Adăugăm fotografiilor făcute de noi și pozele făcute de Primăria Călărași, imagini postate pe contul oficial de Facebook al instituției

Unii au citit și asta: