DSVA și Prefectura Călărași au ținut dosit prăpădul de la Modelu. Unde au fost îngropați 20.000 de porci?

Așa arată porcii bolnavi de pestă porcină africană (foto: pig333.com)

Au trecut aproape două săptămâni de la confirmarea virusului pestei porcine africane la Nutricom Modelu, dar Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor – DSVSA Călărași nu a oferit nici un fel de informații publice.

Pe site-ul instituției, ultimul comunicat de presă publicat este din 19 ianuarie și ne învață cum să ne păzim de gripa aviară.

Nici Instituția Prefectului din Călărași nu a dat dovadă de mai multă transparență. Deși oferă presei zilnic informații în legătură cu evoluția pandemiei COVID-19 și a campaniei de vaccinare, pesta porcină care a afectat aproximativ 20.000 de porci la Nutricom Modelu nu a fost considerat ca fiind un subiect important.

Prefectura Călărași, dar nici DSVSA Călărași nu au găsit ca fiind esențial să informeze populația cu privire la impactul sacrificării și îngropării a 20.000 de porci. Nimeni nu știe unde au fost îngropate suinele sacrificate sau dacă pânza freatică este în pericol de contaminare în zona unde s-a efectuat îngroparea animalelor.

Pe site-ul Instituția Prefectului din Călărași, la secțiunea Centrul local de combatere a bolilor (animale) găsim o hotărâre cu nr. 6/2021. Această are două articole. În primul se spune că se adoptă un plan de măsuri pentru combaterea pestei porcine africane în exploatația comercială Nutricom SA Modelu. Iar în al doilea articol spre precizează că “prezenta hotărâre va fi adusă la cunoștința celor în drept”.

Planul de măsuri nu a fost făcut public.

UPDATE: La câteva ore după publicarea acestui articol, DSVSVA Călărași a publicat un comunicat de presă.

Unii au citit și asta: