Dunărea ameninţă: Cotele de inundaţie depăşite în Calarasi şi Olteniţa

Calarasi inundatii

foto: Laura Matache
____________________

Creşterea fluviului Dunărea afectează 17 localităţi din judeţ, anunţă Biroul de Presă al ISU Barbu Stirbei Calarasi. S-au înregistrat infiltraţii în digurile de apărare care au inundat terenuri agricole, păşuni, izlazuri şi suprafeţe defond forestier.

Din cauza creşterii nivelului fluviului Dunărea şi implicital braţului Borcea au fost afectate până la această orăsuprafeţe ocupate cu terenuri agricole, păşuni, izlazuri şifond forestier din raza administrativă a 17 localităţi dinjudeţ, în cele mai multe cazuri înregistrându-se infiltraţii îndigurile de apărare ale localităţilor învecinate Dunării şiBraţului Borcea.

Localităţile din judeţ afectate sunt: Călăraşi, Olteniţa, Roseţi, Dichiseni, Unirea, Căscioarele, Chirnogi, Ulmeni, Chiselet, Mânăstirea, Dorobanţu, Ciocăneşti, Grădiştea şi Spanţov. Au fost afectate la nivelul judeţului Călăraşi: aproximativ 1819.5 hectare teren agricol, peste 1.420 de hectarere prezentând suprafeţe cu izlazuri şi păşuni, cât şi peste 11.000 hectare reprezentând suprafeţe ocupate de fond forestier.

Pe linia apărării împotriva inundaţiilor, în perioada03 – 04 iulie a.c., în zonele cu pericol de risc s-au luat următoarele măsuri: Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Ştirbei”al judeţului Călăraşi a intervenit pe raza municipiului Călăraşi, în cartierul Măgureni, pentru consolidarea digului de apărare al localităţii, pe o distanţă de 800 metri, respectivul dig fiind întărit cu peste 1.300 saci de nisip.

De asemenea în satul Gâldău, comuna Jegălia, pompierii profesionişti au intervenit pentru consolidarea digului de apărare al localităţii pe o distanţă de 80 de metri, fiind folosiţi 500 de saci cu nisip. Garda de intervenţie Borcea a intervenit pentru întărirea malului cu pari şi saci umpluţi cu pământ, în dreptul km 64 + 800 şi în dreptul km 65, pe digul de apărare al localităţii. Până la această dată nu au fost afectate locuinţe ale cetăţenilor, însă au fost inundate aproximativ 70 de gospodării (curţi, grădini).

La Călăraşi cota hidrometrică indică acum 672 cm, fiind depăşită cu 52 cm cota de inundaţie, înregistrându-se un debit de 14.180 m.c./secundă, previziunile pentruurmătoarele zile indicând o uşoară creştere, şi anume un debit de aproximativ 14.454 m.c./secundă şi o creştere denivel cu cca. 12 cm. La Olteniţa cota hidrometrică indică acum 712 cm, la un debit de 14.000 m.c/secundă, cota de inundaţie fiinddepăşită cu 82 cm.

Unii au citit și asta: