Ecoaqua Călăraşi ar vrea să scumpească apa şi canalul

Ar fi nevoie de o creştere a preţului la factura de apă-canal de aproximativ 20%, evaluează situaţia directorul Ecoaqua, Cezar Neagu.

Reprezentantul operatorului regional Ecoaqua spune că preţul cu care unitatea cumpără energia electrică a crescut cu 230%, din iunie 2018 până în prezent. Creşterea salariului minim a influenţat, de asemenea, creşterea cheltuielilor de personal cu 10%. În momentul de faţă, Ecoaqua are 524 de angajaţi, care deservesc punctele de lucru răspândite pe teritoriul a 19 localităţi din judeţele Călăraşi şi Ialomiţa.

Directorul Neagu mai spune că şi contribuţia de 4% la un proiect finanţat cu 100 milioane de euro este încă o piatră de moară peste bugetul de cheltuieli al Ecoaqua.

Creşterea acestor cheltuieli nu a influenţat, deocamdată, valoarea facturilor pentru populaţie. Ultima scumpirea a serviciilor de canal şi alimentare cu apă potabilă a fost făcută în 2017. Ba chiar valoarea facturilor a scăzut cu 4-5% după micşorarea valorii TVA pentru apă-canal. Directorul Ecoaqua lasă de înţeles, totuşi, că o creştere a valorii facturii pentru populaţie este necesară, în contextul majorării cheltuielilor de funcţionare.

Deşi repezentanţii Ecoaqua îşi doresc o mărire a tarifelor percepute populaţiei, rămâne de văzut dacă acest lucru se va întâmpla anul acesta sau anul următor, ţinând cont că vorbim despre doi ani electorali foarte importanţi. Anul acesta sunt alegeri europarlamentare şi pentru Preşedinţia României, iar în 2020 avem alegerile locale şi cele parlamentare. În aceste condiţii rămâne de văzut dacă autorităţile locale (primăriile şi Consiliul Judeţean – care sunt acţionari ai Ecoaqua) vor face mai degrabă calcule politice decât financiare.

Primăria municipiului Călăraşi a anunţat, deja, pe pagina de Facebook a instituţiei o întâlnire cu cetăţenii, pentru a discuta… evoluţia preţurilor.

Primăria Municipiului Călărași vă invită, în data de 19 martie 2019, la ora 16.30, în sala de ședințe a instituției, la o dezbatere publică având ca temă evoluția prețurilor la apă, canalizare și gunoi.

Invitația este adresată către reprezentanții Asociațiilor de proprietari, societății civile, mass-mediei și călărășenilor, atât din zona de case, cât și cea din zona de blocuri.

Unii au citit și asta: