Editorial | De ce ar trebui ca Drăgulin să-i facă loc lui Iliuță

La o discuție relaxată cu ziariștii, senatorul PNL Răducu Filipescu a spus o chestiune pe care nici jurnaliștii, nici politicienii nu au auzit-o pentru prima oară. Se vorbește prin târg că Vasile Iliuță ar putea fi candidatul PSD pentru Primăria municipiului Călărași. O afacere care i-ar conveni lui Iulian Iacomi, proaspăt ales președinte al Organizației Județene Călărași PSD, care ar vedea în Iliuță un ajutor nesperat pentru obținerea funcției de președinte al Consiliului Județean Călărași. Zvonurile au fost susținute de întâlnirea pe care Vasile Iliuță a avut-o cu liderii de la Centru ai PSD.

Să nu ne oprim aici cu cei care s-ar bucura de plecarea lui Iliuță de la PNL pentru a candida sub culorile altui partid. Un alt beneficiar al unei dezertări a lui Iliuță ar fi chiar Daniel Drăgulin, cel care s-a grăbit să se dezică de declarațiile lui Filipescu, pentru a-i trimite lui Orban o poză cu el, ca lider autoritar care luptă pentru unitatea partidului.

Și ar mai fi o motivație, în opinia mea, pentru care Drăgulin a sărit să condamne vehicularea zvonurilor de către Filipescu: îi este frică de un conflict deschis cu Iliuță, gândindu-se că asta poate afecta rezultatul alegerile europarlamentare și prezidențiale, rezultat în funcție de care se joacă viitorul său politic și în administrație.

Putem avea încredere în ce spune Drăgulin?

Dar putem să avem încredere 100% în ceea ce spune Daniel Drăgulin? Poate da, poate nu. Ne aducem aminte, însă, și de perioada în care Daniel Drăgulin spunea că nu mai este interesat de încă un mandat de primar, în afara acestuia. De ceva vreme, Drăgulin s-a decis. Mai vrea o tură la Primărie. Adică exact pe dos față de ceea ce încerca să ne spună acum vreo doi ani.

Revenim la subiectul Iliuță. Vasile Iliuță. Este acesta interesat, cu adevărat, să plece din PNL pentru a candida la PSD? Părerea mea este că NU. Cine ar părăsi PNL pentru a se duce într-un PSD care se scufundă, din ce în ce mai mult, într-un val de antipatie populară?! Pe de altă parte, n-ar fi pentru prima dată când un candidat redutabil, sprijinit de o echipă credibilă, ar putea câștiga o localitate sau un județ, în ciuda votului național. Călărașiul nu este o oază de liberalism într-o țară care a votat masiv cu PSD?!

Acum, să ne aruncăm puțin privirea asupra a ce vrea Daniel Drăgulin. Este președinte al partidului (revenim și la chestiunea asta), vrea din nou Primăria Călărași… Cine l-ar putea împiedica?!

Păi, să ne uităm la polii de putere din PNL! Unul este Răducu Filipescu, omul care, practic, a inventat PNL la Călărași, politicianul care a cucerit reduta condusă autoritar de Doru Ioan Tărăcilă. Erau vremuri în care nimeni nu credea că PSD ar mai putea fi dat jos. Nu la Călărași. Filipescu a avut trei mandate de președinte de Consiliu Județean, apoi a făcut un pas în lateral pentru a-i face loc la conducerea CJ lui Vasile Iliuță.

Iliuță nu vrea să fie doar un procent în calculele PNL

Așa am ajuns la cel de al doilea pol de putere din PNL. Venit de la Vâlcelele cu aura primarului care face și căruia îi pasă, Vasile Iliuță a făcut un pas către politica mare, candidând pentru funcția de deputat. Nu i-a plăcut prea mult la Camera Deputaților, Iliuță nu agreează roluri decorative, unde trebuie doar să ridice mâna după cum îi spun conducătorii grupului parlamentar. Așa că a abandonat gândul de a mai lua un mandat în Parlament, arătându-se din ce în ce mai interesat de o carieră la vârful administrației locale din județul Călărași.

Răducu Filipescu n-a fost nici o clipă fanul lui Vasile Iliuță. Aș spune chiar că l-a antipatizat. Poate că era răspunsul pe care Filipescu îl întorcea mai tânărului Iliuță, care nici el nu s-a ferit să-și arate antipatia la adresa liderului PNL. După trei mandate la Consiliul Județean Călărași, Filipescu a realizat, însă, că PNL are nevoie de un nume nou în fruntea administrației județene.

Bun strateg politic și fin analist, Filipescu a văzut că Iliuță nu este doar cel care l-ar putea ajuta ca PNL să mai obțină o victorie în județul Călărași. Puterea lui Iliuță era suficient de mare încât PNL să piardă județul Călărași, dacă fostul primar de la Vâlcelele ar fi sprijinit o altă formațiune politică, să zicem PSD. Și atunci a făcut compromisul. În ciuda antipatiei cu care îl privea pe Iliuță, Filipescu l-a pus pe listele de alegeri de la Consiliul Județean și practic i-a netezit drumul spre președinția Consiliului Județean.

De ce nu s-ar putea ca Drăgulin să vină încă o dată la Primărie, și în 2020, chiar dacă a spus că nu va mai candida, iar Iliuță să-și continue proiectele începute la Consiliul Județean? Un răspuns probabil este că se poate. Un răspuns posibil este că nu se poate, pentru că PNL (partid slăbit și defectuos condus) nu va mai putea controla 100% ce se întâmplă în CJ, iar destinul politic al lui Iliuță ar deveni incert. Iar Iliuță nu vrea să fie doar un procent în calculele PNL, el vrea să conducă. De ce nu Primăria Călărași?!

Așa că eu cred că zvonurile pe care le-a vehiculat și senatorul Filipescu sunt doar pe jumătate adevărate. Da, Iliuță vrea la Primărie, dar pe listele PNL.

Drăgulin trebuie să pună stop ambițiilor personale și să așeze interesele partidului pe primul loc

Din perspectiva curtării lui Iliuță de către PSD și a posibilității ca acesta să facă, totuși, o înțelegere cu social-democrații, cred că PNL Călărași se află fix în aceeași situație din 2016. Când Filipescu a rezolvat problema dându-se la o parte și făcându-i loc lui Iliuță. Acum problema este la Drăgulin. După formula patentată de Filipescu, actualul primar trebuie să pună stop ambițiilor personale și să așeze interesele partidului pe primul loc. Să renunțe la intenția de a candida la Primărie, să susțină candidatura lui Iliuță, iar el să se retragă într-un post de deputat/senator. Ar fi liniște în partid, PNL și-ar maximiza șansele de a câștiga, din nou, județul.

Este vinovat Iliuță de colaboraționism cu PSD și ar trebui ca PNL să renunțe la serviciile sale? Să nu ne grăbim să răspundem. Să ne uităm doar la câteva chestiuni! Nou venit la Consiliul Județean și dornic de a construi un sistem care să-i asigure o guvernare locală îndelungată, Iliuță a încheiat înțelegeri punctuale cu tot felul de entități politice, administrative și private. Numai să fie bine! Cum zicea Iliuță, “mă aliez și cu Trump dacă asta mă ajută să-mi duc proiectele la îndeplinire”. Îl face pe Iliuță vinovat de colaboraționism cu PSD și incompatibil cu poziția de lider PNL faptul că a stat la discuții și poate negocieri cu reprezentanți ai puterii PSD?! Depinde cine dă răspunsul, din ce perspectivă se face judecata.

Drăgulin și poza lui Victor Ponta Klaus Iohannis

În septembrie 2014, primarul PNL Daniel Drăgulin anunța că face un gest de “decență și nu de trădare” alegând să se înscrie în UNPR, partidul cu care PSD asigura guvernarea națională. Din poziția de conducător al UNPR Călărași, cu o echipă cu care a plecat din PNL, Daniel Drăgulin i-a făcut campanie furibundă lui Victor Ponta (candidat PSD) pentru Președinția României.

Acest amănunt al istoriei nu-l împiedică acum pe Daniel Drăgulin să fie președintele fix a organizației pe care a părăsit-o în urmă cu patru ani și 6 luni. Acum are deasupra capului poza lui Iohannis, nu a lui Victor Ponta – cum a luptat în campania electorală. Și?! Îl acuză cineva acum, din marii liberali de la Centru, pe Drăgulin că a fost colaboraționist cu PSD?!

De ce ar fi mai vinovat acum Iliuță, în comparație cu Drăgulin?! Pe cine a trădat Iliuță, până la urmă?!

În concluzie, cred că cea mai bună alegere pe care ar putea-o lua PNL este ca liderii partidului să se așeze la masa negocierilor, să se înarmeze cu calm și judecată  lucidă și să decidă ce trebuie făcut astfel încât liberalii să păstreze reduta de la Călărași. Filipescu n-a făcut greșeala să-l piardă, în 2016, pe Vasile Iliuță, indiferent cât de mult îl antipatiza. Eu sper, de dragul liberalilor, că nici Daniel Drăgulin nu va pune orgoliul și interesul personal mai presus de nevoia de stabilitate a PNL. Iar asta nu se face prin declarații înfoiate și statusuri pompoase pe Facebook.

Marius STROE

P.S. De ce mai cred că Daniel Drăgulin ar trebui să plece de la Primăria Călărași? Pentru că un primar aflat în funcție, pe ultimul mandat pe care îl mai vrea de la politică, nu poate garanta implicarea unui politician mai tânăr, care nu iese la pensie imediat ce-și termină mandatul.

Ce l-ar face pe Drăgulin să se dea peste cap să îndeplinească promisiunile electorale? Ce ar putea păți dacă nu ar avea un mandat performant? Absolut nimic, pentru că și așa nu mai vizează nimic după terminarea mandatului. Nu același lucru se poate spune despre un primar mai tânăr, care și-ar vedea ruinată cariera politică dacă s-ar dovedi un edil slab.

Unii au citit și asta: