Efectele culorilor asupra stării noastre interioare

Culorile joacă un rol foarte important în viaţa oamenilor. Ele nu influenţează doar alegerea hainelor sau decorarea locuinţelor, ci acţionează şi asupra stării de spirit şi a sentimentelor. De la calm la excitaţie, de la relaxare la un câştig de energie este paleta de stări pe care o abordează passionsante.be în legătură cu culorile.

De exemplu, fiecare nuanţă de verde poate avea un impact diferit. Verdele smarald inspiră lux, cel al apei (foarte deschis) şi verdele-bleu evocă destindere şi odihnă, cu efect relaxant şi calmant. O cameră în care domină aceste culori este propice unui somn liniştit. Verdele citron dă energie şi face minuni într-un mediu unde trebuie stimulată creaţia. Verdele oliv însă îndeamnă la ordine şi armonie, fiind o alegere bună pentru un spaţiu de lucru unde totul trebuie bine aranjat.

Roşul, culoarea dragostei, semnalează emoţii intense. Atracţie sexuală, anxietate, furie şi alte sentimente puternice, extreme, primare au drept conotaţie culoarea roşie. Un articol de îmbrăcăminte roşu contribuie la consolidarea încrederii în sine însuşi şi a forţei mentale. Pe de altă parte, se pare că roşul alterează spiritul analitic, lucru deloc surprinzător dacă se ţine seama de faptul că, în situaţia acestei culori, instinctul trece înaintea analizei. De fapt, culoarea roşie nu oferă siguranţă, ci menţine adrenalina la un nivel ridicat.

Albul evocă puritatea şi prospeţimea, fiind o culoare luminoasă, liniştitoare şi vaporoasă. În Europa este simbolul virginităţii şi culoarea rochiei de mireasă. În spitale, personalul medical poartă adesea halate albe, care degajă impresia de curăţenie. Însă prea mult alb provoacă un efect de uniformitate, cu riscul plictiselii, putând duce la dispariţia interesului.

Galbenul evocă energia solară, fiind asociat cu fericirea şi optimismul. Un mediu colorat în galben stimulează energia şi dorinţa de inovare. Însă, cu trecerea timpului poate deveni opresiv, mai ales în cazul camerelor zugrăvite în culoare aprinsă. Acest lucru se întâmplă mult mai rar în privinţa galbenului pal, care dinamizează fără să obosească.

Culoarea albastră este asociată cu o paletă diversă de influenţe, având numeroase nuanţe, fiecare exercitând o influenţă specifică asupra atmosferei şi a stării de spirit. Albastrul este în mod clasic culoarea liniştii şi a calmului, faptul că este simbolul căştilor albastre nefiind întâmplător. El poate totuşi sugera şi răceală, autoritate şi chiar aroganţă. O haină bleumarin — costum sau taior — reflectă loialitate, fidelitate, soliditate şi leadership. La un interviu de angajare, culoarea albastru închis este un atu suplimentar. Albastrul deschis şi cel pal aduc linişte şi calm, însă o cameră zugrăvită în aceste culori dă o impresie de răceală.

Citeşte mai mult: http://www.descopera.ro/

Unii au citit și asta: