in

Epidemia de rujeolă din Bulgaria pune în pericol Călăraşiul

Epidemia de rujeola din Bulgaria continua sa evolueze si până in data de 28-03-2010 s-au inregistrat 9314 cazuri, dintre care 70% s-au inregistrat de la inceputul anului 2010.  Din totalul de peste 9300 cazuri, 15 au evoluat spre deces, avertizează Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi.

Avand in vedere vecinatatea noastra cu Bulgaria, medicul primar epidemiolog  Dr.Camelia Truica recomanda o serie de măsuri pentru prevenirea rujeolei :

Pentru populatia generala a judetului :

 • Parintii tuturor copiilor peste 12 luni care stiu ca nu au copilul vaccinat impotriva rujeolei, ca nu l-au inscris pina acum la un medic de familie , precum si cei care nu-si amintesc daca propriul copil a fost vaccinat sau nu impotriva rujeolei, sa se prezinte la medicul de familie si in situatia in care copilul nu figureaza cu vaccinare conforma antirujeoloasa sa prezinte urgent copilul la vaccinare.
 • Orice persoana cu febra si eruptie sa solicite examen medical imediat dupa instalarea simptomelor.
 • Mentionam ca rujeola este boala cu internare obligatorie in sectie de boli contagioase.

Pentru populatia ce intentioneaza sa calatoreasca in Bulgaria :

 • Toate persoanele care in perioada urmatoare intentioneaza sa se deplaseze in Bulgaria trebuie sa isi verifice statusul vaccinal privind vaccinarea antirujeolica la medicul de familie .
 • Copiii care au sub 7 ani si nu au primit nici o doza de vaccin nu trebuie sa se deplaseze in Bulgaria in perioada urmatoare :
  • Copiii nevaccinati, cu varsta de peste 12 luni daca nu sunt vaccinati ROR trebuie vaccinati urgent si se pot deplasa dupa o perioada de minim 3 saptamini dupa vaccinare
  • pentru copii cu varsta mai mica de 1 an,  se recomanda sa nu insoteasca parintii in perioada urmatoare in deplasarea in Bulgaria.
 • Pentru copiii in varsta de cel putin 7 ani care nu au primit inca a doua doza de vaccin ROR , recomandam parintilor achizitionarea vaccinului ROR si vaccinarea urgenta cu a doua doza la medicul de familie.
 • Pentru adultii fara imunitate impotriva rujeolei (fara doua doze de vaccin antirujeolos sau fara dovada de laborator a trecerii prin boala) recomandam achizitionarea vaccinului ROR si vaccinarea urgenta la medicul de familie

Pentru personalul medical :

 • Toti medicii de familie sa verifice antecedentele vaccinale ale tuturor copiilor ce sunt in evidenta cabinetului medical si daca exista copii fara antecedente vaccinale complete ROR sau copii cu antecedente vaccinale incerte, urgent sa fie vaccinati ROR.
 • Pentru toti adolescentii/adultii care doresc sa se deplaseze in Bulgaria sa se verifice antecedentele vaccinale impotriva rujeolei si sa se recomande ferm achzitionarea de vaccin si vaccinare anterior deplasarii daca nu au doua doze de vaccin impotriva rujeolei.
 • Sa creasca vigilenta supravegherii rujeolei , sa se trimita imediat spre prezentare la spital/sectie boli infectioase orice sindrom febril eruptiv si sa se respecte legislatia privind notificarea cazurilor suspecte de rujeola.
  Atentionam asupra urmatoarelor :
 • Acoperirea vaccinala in judet este sub limita de protectie comunitara ; acoperirea vaccinala optima intr-o comunitate este de 96%, acoperirea vaccinala cu vaccin ROR la copii sub 2 ani realizata in trimestrul I 2009 la vaccinarea ROR este de 90,27 % ; In situatia patrunderii in judet a unui caz de rujeola, riscul pentru copiii nevaccinati de a face rujeola este de peste 90%.
 • Pentru ca vaccinul sa aiba un efect protector, este recomandat ca vaccinarea sa aiba loc cu minim trei saptamani inainte de deplasare in areal cu cazuri de rujeola.
 • Rujeola este boala infectioasa contagioasa ce poate evolua grav prin afectarea de catre virus a plaminului, creierului sau prin complicatiile bacteriene.
 • In epidemia de rujeola din 2005-2006, in Romania au murit din aceasta cauza 3 copii.

Mentionam ca azi 22-04-2010 DSP Calarasi a obtinut si a transportat de la DSP Bucuresti un numar de 620 doze, doze care incepind de miine 23-04-2010 vor fi distribuite medicilor de familie astfel incit se poate asigura in microcampania lunii aprilie vaccinarea conform Programului national de Imunizari a tuturor copiilor de 12 luni la nivelul tuturor cabinetelor medicilor de familie din judet.