in

Exercițiul „Valahia 2023”: Peste 250 de pompieri, angrenați în misiune

În perioada 3-5 octombrie a.c., se desfășoară exercițiul național privind producerea unei urgențe nucleare/radiologice „Valahia 2023”, care face parte din proiectul Norway Grants – „Îmbunătățirea securității și siguranței nucleare în România – Creșterea rezilienței la dezastre și a pregătirii pentru răspunsul la evenimene nucleare și radiologice”, finanțat prin Mecanismul Financiar Norvegian.

Scopul principal al acestui exercițiu este de a verifica și confirma integrarea planurilor și procedurilor de răspuns la urgențe nucleare în cadrul Sistemului Național de Management al Situațiilor de Urgență în conformitate cu Planul Național de Răspuns la Situații de Urgență Nucleară sau Radiologică.

Peste 250 de pompieri din 18 județe și Unitatea Specială de Intervenție în Situații de Urgență sunt angrenați în misiunile de răspuns la situațiile în dinamică, fiind operaționalizat un Punct Operativ Avansat și o Baza de Operații în localitatea Fetești și mijloace din toate regiunile țării pentru acțiuni de cercetare, decontaminare și desfășurare de acțiuni în sprijinul cetățenilor aflați în zonele afectate.

Parteneri din Norvegia, SUA,Franța,Israel, Lituania,Ungaria,Bulgaria, Republica Moldova și a Agenției Internaționale pentru Energie Atomică sunt implicați în buna desfășurare a exercițiului.

În a doua zi a exercițiului național „Valahia 2023”, conform scenariului, la nivelul UAT Fetești au fost operaționalizate Punctul Operativ Avansat și Baza de Operații.
A fost simulată evacuarea populației din localitățile Cernavoda, Ștefan cel Mare și Saligny, iar cu sprijinul voluntarilor Crucii Roșii și a voluntarilor din cadrul programului „Salvator din pasiune”, aceștia au fost luați în evidență și cazați, conform scenariului exercițiului.

La baza de operații Fetești au ajuns și 9 echipe internaționale (61 forțe de intervenție și 13 mijloace tehnice), urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă al Uniunii Europene. Echipele internaționale au primit misiuni de monitorizare a degajării materialului contaminat.
Conform scenariului, au continuat acțiunile de evacuare a populației, acordarea primului ajutor calificat și a asistenței medicale de urgență, respectiv continuarea activităților de cercetare CBRN, decontaminare personal și tehnica aferentă.

Exercițiul este organizat de către Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), împreună cu Departamentul pentru Situații de Urgență (DSU)/ Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU), Societatea Națională Nuclearelectrica (SNN)/CNE Cernavodă, precum și cu alte organizații naționale implicate în răspunsul la urgență, cu suportul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică de la Viena (AIEA) și al Autorității pentru Radioprotecție din Norvegia (DSA).