Exponatul lunii august de la Muzeul Dunării de Jos datează din secolele II-III

Aflată în patrimoniul Muzeului Dunării de Jos, piesa ce face obiectul Exponatului Lunii este reprezentată de un vas de cult descoperit la Durostorum – Ostrov (Ferma 4), jud. Constanţa, în cadrul cercetărilor de teren din anul 1982.

Vasul este de dimensiuni medii, cu diametrul maxim în treimea inferioară pentru o mai bună stabilitate şi două torţi ornamentate cu trei caneluri. Treimile superioare sunt ornamentate prin barbotinare în con de pin, iar baza este inelară. Pasta este bej- maronie, fină, foarte densă, curată, cu ardere de bună calitate. Firnisul bine păstrat, castaniu-deschis acoperă în întregime treimile superioare.
Piesa este lucrată la roată şi ornamentată liber cu şpriţ. Lipsa unor urme de folosire şi aspectul unei zone afectate de arderea secundară indică faptul că este un produs local.

Starea de conservare este bună, lipseşte buza (foarte probabil dreaptă, înaltă, cu caneluri pe lateral) şi mici părţi din corp şi fund, iar treimea inferioară a fost afectată puternic de o ardere secundară.
În epoca romană, craterul era destinat amestecului de vin cu apă cu ocazia diferitelor manifestări fie religioase cu mai mulţi participanţi, fie reduse în cadrul familiei.

Piesa datează din sec.II-III p. Chr.

Unii au citit și asta: