Feribotul de la Călăraşi scos la treabă: 100.000 euro/an, locuri de muncă şi investiţii de 200.000 euro

feribot Calarasi

După ce a stat ani de zile la mal, blocat de neînţelegeri venite din partea bulgară, feribotul de la Călăraşi va opera din nou transport de marfă şi persoane între malul românesc şi bulgăresc al Dunării.

Consiliul Judeţean Călăraşi a aprobat concesionarea, prin licitaţie publică, pe o perioadă de 25 de ani, a navei ferry boat, a suprafeţei de teren şi a construcţiilor necesare exploatării acesteia, precum şi a suprafeţei de teren necesare dezvoltării unei activităţi economice.

Deşi până în momentul de faţă există un singur agent economic care a solicitat preluarea feribotului, în zona căreia vrea să amenajeze o fabrică de cherestea, legea obligă Consiliul Judeţean Călăraşi să organizeze licitaţie, fără de care nu este posibilă concesiunea.

Indiferent cine va fi câştigătorul licitaţiei, Consiliul Judeţean Călăraşi solicită, prin caietul de sarcini, ca agentul economic să realizeze o investiţie de minim 200.000 de euro în termen de 18 luni de la atribuirea contractului şi crearea, în acelaşi termen, a 40 de locuri de muncă.

Pe de altă parte, concesionarul va fi obligat să plătească, anual, o redevenţă de aproximativ 100.000 de euro. De asemenea, firma care va câştiga licitaţia va trebui să încheie poliţe de asigurare pentru toate bunurile preluate în concesiune.

Feribotul de la Călăraşi este rodul aplicării unui proiect european transfrontalier, inaugurat în anul 2007, în valoare de 16 milioane de euro. Feribotul a funcţionat efectiv un timp destul de scurt, din cauza unor neînţelegeri produse de partea bulgară, existând, la un moment dat, riscul, ca românii şi bulgarii să fie nevoiţi să înapoieze Uniunii Europene banii de pe proiect.

Unii au citit și asta: