in

Feribotul Calarasi – Silistra blocat de neînţelegeri » Consiliul judetean Calarasi pierde 4,8 milioane de euro

foto: www.fonduri-structurale.ro

Feribotul ce face legătura între Călăraşi şi Silistra, realizat cu fonduri europene şi inaugurat în 2007, îşi dă ultima suflare, scrie ziarul Obiectiv. Motivul decesului constă în neînţegerile apărute între cele două firme operatoare, bulgară pe de o parte şi română de partea cealaltă.

Firma operatoare a feribotului bulgăresc este aceeaşi cu cea care transportă nisip, din Bulgaria în România, pentru fabrica de sticlă Saint- Gobain. Problemele au apărut când, sistematic, camioanele bulgăreşti au refuzat să folosească pentru trecerea Dunării şi feribotul românesc.

În consecinţă, concesionarul feribotului românesc, Global Line Linie de Transport Dunărean, care a preluat administrarea acestuia la sfârşitul lui 2009, a decis să interzică accesul feribotului bulgăresc pe rampa românească de acces. Bulgarii au făcut acelaşi lucru pe partea lor, feribotul fiind astfel blocat. Camioanele bulgăreşti folosesc acum bacurile Ostrovit SA. Societatea Kaolin a semnat în urmă cu aproximativ o lună un contract cu SC Ostrovit SA, a tras feribotul la mal şi chiar intenţionează să îl vândă.

Iată cum un proiect PHARE CBC, în valoare de 16 milioane de euro, se duce pe apa …Dunării din cauza neînţelegerilor dintre cele două firme private. Din această situaţie va ieşi păgubit şi Consiliul judeţean, care a încredinţat prin concesionare linia de feribot către SC Global Linie de Transport Dunărean SRL Bucureşti. Agentul economic urma să plătească anual către Consiliul judeţean o redevenţă de 241.570 euro. Contractul a fost încheiat pentru o perioadă de 20 de ani, valoarea totală a acestuia fiind de 4,8 milioane de euro.