in

Feribotul Călăraşi – Silistra rămâne la mal din cauza bulgarilor

Marţi, 29 martie, la Silistra – Bulgaria a avut loc o nouă întâlnire a delegaţiilor române şi bulgare în încercarea de a debloca situaţia care ţine feribotul la mal de mai bine de un an de zile.

Delegaţia română a fost formată din vicepreşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, Liviu Vârtejanu şi reprezentanţi ai Prefecturii Călăraşi şi Ministerului Transporturilor din România, dar şi al firmei româneşti care se ocupă de transportul cu feribotul Global Line Bucureşti.

De partea bulgară au participat guvernatorul regiunii Silistra, Vladimir Yankov şi Radoslav Petrov – reprezentant al societăţii cu capital de stat „Infrastructura Port Ruse”. Din partea transportatorului nu a venit nimeni. Bulgarii au anunţat rezilierea contractului cu transportatorul East River Shipping SRL Sofia  şi operatorul portuar Danube Industrial Park SA Sofia. Radoslav Petrov a admis că blocarea feribotului se datorează concesionarului bulgar care a refuzat să semneze un contract cu omologul său din România.

Reprezentantul firmei de stat „Infrastructura Port Ruse” a anunţat, de asemenea, preluarea funcţiei de operator pentru zona bulgară a liniei de feribot, invitând partea română să opereze pe linia de transport până când bulgarii vor organiza procedurile pentru desemnarea unui nou transportator. Dar şi utilizarea liniei de transport cu feribotul Călăraşi – Silistra rămâne incertă pentru români câtă vreme pentru acest lucru se aşteaptă o decizie finală din partea Ministerului de Transport din Bulgaria.

În contextul situaţiei în care partea română a fost suspectată că blochează negocierile care să ducă la funcţionarea liniei de feribot, bulgarul Radoslav Petrov a declarat că nu se poate reproşa nimic românilor.
De-a lungul vremii, Primăria din Silistra nu s-a arătat foarte interesată de soluţionarea problemei, acesteia reproşându-i-se faptul că permite circulaţia camioanelor de trafic greu prin centrul oraşului, lăsând acestora, în acest fel, opţiunea de a nu folosi linia de feribot pentru a ajunge în România.

Firma de transport Global Line este pregătită să reia transportul pe Dunăre imediat ce operaţiunea va fi făcută posibilă şi de către bulgari, reprezentantul societăţii declarând că este gata să ducă la îndeplinire acest lucru începând chiar de „ieri”.

Guvernatorul Regiunii Silistra, Vladimir Yankov şi-a exprimat temerea că în cazul în care cele două ţări nu găsesc calea de reluare a transportului cu feribotul există pericolul ca Uniunea Europeană să aplice sancţiuni financiare, în condiţiile în care investiţia a fost realizată cu finanţare europeană.

Written by infomuntenia.ro

One Comment

Leave a Reply
  1. de ce nu mai iese filipescu in fata sa se bata cu pumnul in piept ca el a facut feribotul , ca el a dres , ca datorita lui calarasiul e in floare , asa cum s-a laudat peste tot ca noua sala de cultura datorita lui s-a terminat , ca si cum a facut-o cu banii de la el ! ” mi-am jurat in barba ca nu ma las pana nu termin sala ” – cata minciuna !!!!! rusine , apropo , domn Filipescu , la teatru tot cu pile se intra ? bilete gratis pt asa zise VIP-uri calarasene , mai dati ? Danciu stie de ce !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Tămădău: Doi fraţi acuzaţi că au omorât un bătrân pentru băutură

Bulgarii chiar vor pod între Silistra şi Călăraşi