in

Fericirea din fiecare zi

Fiecare dintre noi isi doreste sa fie fericit, probabil acesta e si motivul pentru care se studiaza tot mai mult prin ce sunt diferiti oamenii fericiti de cei nefericiti si se testeaza o multime de strategii prin care am putea sa devenim mai fericiti.

De ce am vrea sa fim fericiti?

Dincolo de raspunsurile evidente la aceasta intrebare am “cercetat” putin ce ne spun studiile facute de psihologi legate de avantajele starii de fericire. Ei bine, se pare ca persoanele fericite au performante cognitive mai bune (se concentreaza mai bine, retin mai bine informatia si proceseaza mai usor informatiile), le este mai usor sa integreze critica – cu alte cuvinte au o disponibilitate mai mare de a intelege critica si a-si modifica comportamentul in consecinta, persoanele fericite sunt mai creative, mai predispuse sa creeze si sa mentina relatii sociale, mai putin predispuse la boli si cu o speranta de viata cu aproximativ 10 ani mai mare. Asadar pe langa faptul ca avem o stare emotionala pozitiva (care ne place, nu-i asa?) avem si o multime de avantaje daca suntem fericiti.

Ce este fericirea?

Fericirea este definita ca o traire emotionala pozitiva fata de propria viata. Poate ati observat deja oameni fericiti care au vieti foarte diferite de a noastra sau de cum ne-am imagina noi o viata fericita. Studiile din psihologia pozitiva ne spun ca exista de fapt trei “tipuri” de viata fericita.

Viata placuta
Viata placuta e cea care e asociata de majoritatea persoanelor cu ideea de fericire. Acest tip de fericire are la baza placerea, experientele placute – de exemplu ne simtim fericiti cand mergem intr-o vacanta frumoasa, cand primim un cadou sau savuram o mancare delicioasa. O persoana care cauta acest tip de fericire se va implica in multe activitati care ii cauzeaza emotii pozitive.

Acest tip de fericire are avantajul de a fi relativ accesibil – pot sa ma simt fericit savurand o inghetata sau plimbandu-ma in natura. Pe langa acest avantaj acest tip de fericire are si dezavantaje. In primul rand acest tip de fericire pare sa fie determinat genetic in proportie de 50-70%, cu alte cuvinte putem sa ne bucuram de micile placeri ale vietii in functie de cat de mult “ne lasa” genele noastre. Un alt dezavantaj este ca ne obisnuim cu placerea, de aceea chiar daca ne dorim o masina noua si ne bucuram cand o avem, dupa un timp nivelul de fericire revine la cel de baza pentru ca ne-am obisnuit cu starea respectiva.

Viata buna – sau viata care implica angajamente
Acest tip de fericire implica angajamentul in ceva important pentru noi – fie ca e munca, familia, pasiunile noastre sau relatiile sociale. Si atunci cand spun angajament ma refer la implicarea in acea activitate cu tot ce avem mai bun, folosirea calitatilor noastre si a punctelor forte in acea activitate.

Imaginati-va o persoana careia ii este foarte usor sa relationeze cu oamenii si ii face placere sa interactioneze. Aceasta persoana se va simti implinita la un loc de munca unde are ocazia sa-si foloseasca aceasta calitate. Identificati-va calitatile si folositile in ceea ce faceti, restructurati-va munca, relatiile, familia astfel incat sa va folositi aceste puncte forte pentru a fi mai fericiti. Pentru cei care isi doresc sa isi identifice punctele forte puteti completa un chestionar (este in limba engleza: Survey of Character Strengths).

Viata cu sens
Este cel de-al treilea tip de fericire si se refera la fericirea asociata unor scopuri mai inalte decat cele personale. Acest tip de viata fericita implica sa va folositi punctele forte (pe care le-ati identificat daca ati completat chestionarul indicat anterior) pentru un scop mai inalt, fie ca acesta e legat de spiritualitate sau de a-i ajuta pe cei din jur.

Cele trei tipuri de fericire nu se exclud reciproc, dimpotriva cu cat putem sa traim in mai multe modalitati fericirea cu atat vom fi mai multumiti de viatat noastra. Un lucru demn de mentionat este ca satisfactia fata de viata este in primul rand asociata cu fericirea legata de angajament si sens si mai putin cu placerea. Cu alte cuvinte o persoana care se concentreaza doar pe a obtine placerea nu va fi la fel de multumita de viata sa ca si o persoana care se concentreaza pe a-si atinge anumite obiective personale sau a da sens propriei vieti.

Strategii pentru a fi mai fericit
Sunt o multime de lucruri pe care le putem face pentru a avea o viata mai fericita, mai jos sunt 10 lucruri pe care fiecare dintre noi le poate face pentru o viata mai buna. Strategiile pe care le descriu se concentreaza fiecare pe un anumit tip de fericire, incercati sa identificti ce tip de fericire vizeaza fiecare dintre strategii.

1. Traiti o zi fericita
Descrieti in detaliu o zi fericita pe care ati avea posibilitatea sa o traiti acum. Ce ati face in acea zi? Cu cine? Unde? Descrieti ziua cat mai detaliat si puneti-o in aplicare in urmatorul weekend, incercand sa savurati fiecare din lucrurile pe care le faceti.

2. Sarbatoriti cand atingeti un obiectiv
Daca atunci cand ati atins un obiectiv nu faceti decat sa va ganditi la urmatorul sau la aspectele negative ale situatiei nu veti putea sa fiti fericiti si probabil nu veti gasi mult timp motivatia de a mai lupta pentru alte obiective.

3. Faceti lucruri care va plac
Identificati 10 lucruri care va face placere sa le faceti. Stabiliti ca in fiecare zi sa faceti unul dintre ele.

4. Fiti recunoscatori
Notati-va intr-un carnetel in fiecare zi trei lucruri pentru care sunteti recunoscatori. La inceput va fi greu dar e un antrenament pentru creierul nostru sa observe si lucrurile bune care ni se intampla.

5. Aveti grija de corpul dumneavoastra
Mancati sanatos, faceti sport si zambiti 🙂

Citeste mai mult: http://www.i-psiholog.ro/