Flori cu mesaje împotriva violenţei domestice, pentru femeile din Călărași

De Ziua Internaţională a Femeii, luptătorii Serviciului pentru Acţiuni Speciale din Călăraşi au împărţit doamnelor şi domnişoarelor flori cu mesaje împotriva violenţei domestice.

Mesaje precum „Vorbeşte când el te loveşte!”, „Stop violenţei împotriva femeilor! ”, „Nu este normal să fie normal!”, „ Nu există scuză pentru violenţă!”, „Spune nu violenţei domestice!”, au fost ataşate florilor cu scopul de a creşte gradul de informare cu privire la dimensiunea, incidenţa şi formele de manifestare ale violenţei domestice.

De asemenea, femeile au fost încurajate să facă uz de drepturile legale în măsura în care se află într-o situaţie victimală, au primit informaţii cu privire la instituţiile implicate în gestionarea acestui fenomen, precum şi cu privire la drepturile şi măsurile prevăzute de lege pentru asigurarea protecţiei victimelor.

Violenţa domestică nu este reprezentată doar de manifestări/acte strict fizice, ci se poate manifesta şi sub una dintre următoarele forme:

VIOLENŢA VERBALĂ – adresarea printr-un limbaj jignitor, brutal, precum utilizarea de insulte, ameninţări, cuvinte şi expresii degradante sau umilitoare.

VIOLENŢA PSIHOLOGICĂ – impunerea voinţei sau a controlului personal, provocarea de stări de tensiune şi de suferinţă psihică în orice mod şi prin orice mijloace, violenţă demonstrativă asupra obiectelor şi animalelor, prin ameninţări verbale, controlul vieţii personale, acte de gelozie, constrângeri de orice fel.

VIOLENŢA SEXUALĂ – agresiune sexuală, impunere de acte degradante, hârţuire, intimidare, manipulare, brutalitate în vederea întreţinerii unor relaţii sexuale forţate, viol conjugal.

VIOLENŢA ECONOMICĂ – interzicerea activităţii profesionale, privare de mijloace economice, inclusiv lipsire de mijloace de existenţă primară, cum ar fi hrană, medicamente, obiecte de primă necesitate, acţiunea de sustragere intenţionată a bunurilor persoanei, interzicerea dreptului de a poseda, folosi şi dispune de bunurile comune, control inechitabil asupra bunurilor şi resurselor comune, refuzul de a susţine familia, impunerea de munci grele şi nocive în detrimentul sănătăţii, inclusiv unui membru de familie minor, precum şi alte acţiuni cu efect similar.

Unii au citit și asta: