Focar de varicelă într-o grădiniţă din Calarasi

Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi anunţă focar de varicelă în rândul preşcolarilor de la Grădiniţa cu Program Prelungit nr.4 Calarasi, unde au fost raportate 11 cazuri de varicelă, începând din data de 6 mai.

Boala se caracterizeaza prin febra si eruptie veziculara.Desi majoritatea cazurilor prezinta febra, aceasta nu este obligatorie. Eruptia este caracteristica, sub forma de vezicule cu lichid clar care se tranforma in cruste.

Eruptia se poate inregistra si la nivelul mucoaselor ( mucoasa bucala, genitala, conjunctivala) unde produce ulceratii nedureroase.In cazul varicelei eruptia este generalizata, cel mai frecvent la nivelul pielii fetei, scalpului si trunchiului , in timp ce in zona zoster este pe traiectul unui nerv.

De regula varicela evolueaza favorabil, spre vindecare. Rar se inregistreaza complicatii respiratorii ( traheobronsita, pneumonie, bronhopneumonie) si nervoase (encefalita este foarte rara dar severa).

Primul focar de varicelă din Calarasi, anul acesta, s-a manifestat în rândul elevilor de la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei , unde s-au înregistrat cel puţin 10 cazuri de îmbolnăviri.

Unii au citit și asta: