in

Focar de varicelă la Colegiul Barbu Ştirbei Călăraşi

Direcţia de Sănătate Publică Călăraşi a anunţat focar de varicelă în rândul elevilor de la Colegiul Naţional Barbu Ştirbei din Călăraşi. Din 26 ianuarie, data depistării primului caz de varicelă, la Barbu Ştirbei s-au înregistrat 10 cazuri de varicelă.

Varicela este boala contagioasa cu transmitere aerogena , cu contagiozitate foarte mare (95-98 % din persoanele nevaccinate si care nu au trecut prin boala care vin in contact cu un caz de varicela dezvolta in interval de 14-21 zile varicela ) .

In Romania, vaccinarea antivariceloasa nu este inclusa in calendarul national de vaccinari. In tarile in care nu exista o vaccinare sistematica impotriva varicelei , varicela evolueaza endemoepidemic ( adica pe fondul inregistrarii unor cazuri sporadice, periodic pe masura cumularii de persoane receptive se inregistreaza izbucniri epidemice ).

Boala se caracterizeaza prin febra si eruptie veziculara.Desi majoritatea cazurilor prezinta febra, aceasta nu este obligatorie. Eruptia este caracteristica, sub forma de vezicule cu lichid clar care se tranforma in cruste .Eruptia se poate inregistra si la nivelul mucoaselor ( mucoasa bucala, genitala, conjunctivala) unde produce ulceratii nedureroase. In cazul varicelei eruptia este generalizata, cel mai frecvent la nivelul pielii fetei, scalpului si trunchiului , in timp ce in zona zoster este pe traiectul unui nerv.

De regula varicela evolueaza favorabil, spre vindecare. Rar se inregistreaza complicatii respiratorii ( traheobronsita, pneumonie, bronhopneumonie) si nervoase (encefalita este foarte rara dar severa).