Fulgii de ovăz: elixirul sănătăţii

Se stie ca terciul din fulgi de ovaz este recomandat copiilor mici, dar putina lume tine seama de efectele acestui aliment simplu si usor de preparat, pentru sanatatea si longevitatea adultilor.

Exista motive sa cunoastem cat de utili sunt fulgii de ovaz si cum pot fi ei pregatiti, pentru ca sa fie acceptati cu placere pentru gust si cu incredere pentru sanatate.

Inamicul colesterolului

Ovazul contine o cantitate importanta de fibre solubile, care contribuie la reducerea colesterolului din sange. S-a calculat ca doar 3 grame de fibre pe zi, consumate sistematic, pot diminua colesterolul cu 8-23%. Trebuie mentionat ca o singura cana cu fulgi de ovaz contine 4 grame de fibre.

Bolile cardiovasculare

Cercetatori de la Universitatea Harvard au testat efectul acestui aliment asupra unui grup de 100.000 de persoane, timp de 14 ani. Concluzia a fost ca prin consumul regulat al fulgilor de ovaz, oamenii sunt feriti de bolile cardiovasculare, efectul preventiv fiind asigurat de numai 28 grame de cereale integrale, in cazul nostru fulgii de ovaz.

Un studiu publicat in revista amricana “JAMA Internal Medicine” arata ca terciul de ovaz este un aliment ideal pentru micul dejun al sportivilor, asigurand si pastrand pe termen lung un nivel ridicat de energie in organism.

O buna silueta

Un alt studiu, publicat in “Molecular Nutrition & Food Research” evidentiaza faptul ca fulgii de ovaz contin beta-glucani, capabili sa elibereze in organism hormonul cholecystokinin neuropeptide, antidepresiv si promotorul starii de satietate, limitator al apetitului. Este calea ideala pentru a mentine o silueta zvelta si un bun control al greutatii, fara a indura foamea.

Tensiunea arteriala

Consumati sistematic dimineata la micul dejun, fulgii ovaz duc nu numai la scaderea tensiunii, ci si la formarea unui echilibru stabil, care determina mentinerea ei multa vreme in limitele normale, sustine publicatia “American Journal of Clinical Nutrition”.

Antioxidant

Putina lume stie ca fulgii de ovaz constituie o sursa bogata in antioxidanti, care potejeaza corpul nostru de radiacalii liberi, prevenind astfel dezvoltarea celulelor canceroase si, indirect, a bolilor cardiovasculare.

Cercetatorii din Marea Britanie si din Olanda au stabilit prin testari indelungate ca fiecare 10 grame de fibre consumate in dieta noastra zilnica reduc cu 10% riscul de cancer la colon, iar fulgii de ovaz sunt printre cele mai bogate alimente in fibre.
Citeste mai mult: http://www.ziare.com/

Unii au citit și asta: