in

Garda de mediu nu ştie cine poluează Călăraşiul

De mai multe săptămâni, municipiul Călăraşi este poluat cu o substanţă necunoscută, care devine vizibilă după ce se depune pe maşini sau alte obiecte în urma ploii. Mai mulţi călărăşeni au semnalat faptul că maşinile lor, lăsate curate afară, după ploaia din timpul nopţii au fost găsite acoperite de urmele unei pulbere care seamănă la culoare cu rugina.

Prima poluare accentuată de acest gen a avut loc în noaptea de 19-20 februarie anul acesta, următoarea poluare serioasă având loc vinerea trecută (5 martie 2010), când călărăşenii şi-au găsit maşinile murdărite de aceeaşi substanţă, alte persoane reclamând depunerea substanţei ruginii chiar pe haine.

În urma sesizărilor, Garda de mediu Călăraşi a efectuat mai multe verificări, rezultatul fiind cel pe care-l veţi afla din informarea pe care instituţia l-a adus la cunoştinţa opiniei publice prin următorul comunicat de presă:

„Vineri, 05.03.2010, Comisariatul Judetean Calarasi din cadrul Garzii Nationale de Mediu a primit mai multe sesizari cu privire la existenta unor pulberi argilo-nisipoase, de culoare galben murdar, depuse pe sol, masini, case, existente pe raza municipiului Calarasi si a municipiului Oltenita, creand disconfort mediului si populatiei.

Comisarii Garzii Nationale de Mediu Calarasi au facut verificari la potentialele surse generatoare – SAINT GOBAIN GLASS ROMANIA SRL, SC TENARIS SRL si SC COMCEH SA.

Au fost verificate analizele la emisii in atmosfera prin sistemul de automonitorizare la cele trei unitati mai sus mentionate, analize care nu au inregistrat depasiri ale valorilor limita admisa.

Deasemenea, au fost verificate si analizele transmise de Agentia pentru Protectia Mediului Calarasi prin statiile automate de monitorizare a calitatii aerului, unde nu s-au constatat depasiri care sa afecteze calitatea aerului.

Avand in vedere ca din seara zilei de joi, 04.03.2010, directia vantului a fost constanta din partea de S-V, provenienta depunerilor de pulberi nu este de la sursele generatoare de pe raza judetului Calarasi.”

Cu alte cuvinte, nu se ştie care este sursa de poluare a Călăraşiului dar autorităţile ne spun că trebuie să stăm liniştiţi că nu s-au înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitatea a aerului. De parcă praful acela se depune numai pe maşini, oamenii respirând numai în casă. Vom încerca să aflăm, totuşi, ce este acea pulbere despre care ni se spune că nu vine din Călăraşi.