Încălzirea locuinței: Care este temperatura optimă

Deși este adevărat că încălzirea ne ajută să alungăm frigul din case în timpul toamnei și al iernii, aceasta poate fi dăunătoare pentru sănătate.

Încălzirea excesivă a casei înseamnă lucruri diferite în funcție de om, așadar este greu de definit. Senzațiile asociate temperaturii ridicate variază de la o persoană la alta. Tipul de frig pe care îl resimte o persoană dintr-o zonă tropicală nu este același cu cel pe care îl resimte o persoană dintr-o zonă de tundră, de exemplu.

În ciuda variabilității ființei umane, majoritatea oamenilor susțin faptul că orice este sub temperatura de 20 °C este rece. Desigur, cu cât temperatura scade, cu atât o percepem mai rece.

Cu toate acestea, percepția noastră asupra temperaturii depinde și de alți factori, cum ar fi umiditatea și presiunea aerului.

Astfel, temperatura de 10 °C în umiditate ridicată nu este aceeași cu temperatura de 10 °C în zonele uscate.

De asemenea, percepția nu este aceeași, indiferent de temperatura exterioară, dacă suntem activi sau inactivi. Probabil că îți este mult mai rece atunci când nu te miști, deoarece metabolismul este inactiv și celulele nu generează căldură.

În general, oamenii recurg la încălzirea artificială pentru a păstra căldura în locuințe. Dar, la fel ca orice metodă artificială folosită în exces, încălzirea în exces poate modifica funcționarea organismului și poate prezenta unele riscuri pentru sănătate.

Încălzirea adecvată ar trebui să păstreze temperatura mediului între 20 și 25 °C și umiditatea în jur de 50%. Orice temperatură peste 25 °C arată o căldură excesivă.

Încălzirea excesivă a casei, indiferent de originea sa, poate cauza numeroase probleme.

Căldura excesivă din locuință generează o atmosferă uscată și, prin urmare, un tract respirator superior uscat, ușor de invadat de bacterii și viruși. De obicei, copiii sunt cei mai afectați de această situație. O posibilitate de rezolvare a problemei este utilizarea umidificatoarelor ambientale și a filtrelor de microorganisme.

Temperatura ridicată în timpul nopții îngreunează odihna. Tot ceea ce depășește 25 °C nu oferă cele mai bune condiții pentru a-ți relaxa mușchii și a ajunge la o stare plăcută de somn.

De asemenea, atunci când umiditatea este foarte scăzută, ritmul respirator se modifică și acest lucru afectează calitatea odihnei.

Încălzirea excesivă a locuinței îți usucă pielea și îți înrăutățește simptomele de dermatită. În plus, mișcarea aerului prin sursa generatoare de căldură atrage alergeni precum praful, polenul și acarienii.

Citește mai mult: dozadesanatate.ro

Unii au citit și asta: