in

Incendii de vegetație uscată: Au fost afectate 53 de hectare. Apel către populație

În perioada 1-15 martie 2023, pompierii militari călărăşeni au intervenit pentru stingerea unui număr de 38 de incendii de vegetație uscată, mirişte şi stuf, care au afectat mai multe terenuri agricole şi / sau alte terenuri pe o suprafață considerabilă, aproximativ 53 de hectare (52,78 ha).

Având în vedere că a început igienizarea terenurilor prin ardere, ISU Călărași atrage atenția cetățenilor asupra faptului că incendiile de vegetație se pot propaga rapid din cauza vântului și pot pune în pericol atât locuințele şi alte bucuri materiale, cât și viețile oamenilor.

De asemenea, fumul generat de aceste incendii de vegetaţie uscată pot afecta grav mediul înconjurător, iar în unele cazuri traficul rutier, devenind astfel un factor generator de risc la accidente.

Aceste intervenții presupun din partea subunităților de pompieri un consum sporit de resurse, atât umane, cât și materiale.
În perioadele cu intensificări ale vântului este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenurile arabile.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Barbu Ştirbei” al județului Călăraşi transmite un apel către populaţie, să respecte interdicţiile privind focul deschis: să nu dea foc miriștilor, deşeurilor menajere sau vegetaţiei uscate, să nu aprindă materiale combustibile pe domeniul public sau pe terenurile pe care le au în proprietate, mai ales în această perioadă când flăcările sunt favorizate de amplificările frecvente ale vitezei vântului.

Arderea miriştilor, a vegetaţiei uscate, a resturilor vegetale şi a altor materiale combustibile, fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, precum şi amenajarea locurilor pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 2.500 lei, conform HGR nr. 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor.

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (I.G.S.U.) a încheiat cu Garda Naţională de Mediu (G.N.M.) şi cu Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) – un protocol de colaborare privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi islazuri.
Astfel, prin acțiuni comune, se urmăreşte reducerea cazurilor de ardere a miriştilor şi a vegetaţiei, prin sancţionarea celor care încalcă aceste dispoziţii, de către toate cele trei instituţii semnatare ale protocolului, care pot duce inclusiv până la neacordarea subvenţiei agricole pentru parcelele de teren în cauză.